Хвороба від маски: у Львові розповіли, як від неї вберегтися

14:43 8 вересня 2021 р.

Фото до новини

Зараз у медицині з’явився новий термін «маскне» - так називають акне, яке утворюється на шкірі обличчя від тривалого носіння маски.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

Як від нього вберегтися, враховуючи, що маски надовго стали невід’ємним атрибутом повсякденного життя,  розповів Олександр Літус – завідувач кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, заслужений лікар України.

До лікаря-дерматолога слід звертатися при появі вираженого запалення, набряку, явищ периорального дерматиту на шкірі обличчя, які свідчать про те, що наявне не лише подразнення від тертя, а й приєдналася вторинна інфекція. Також у теплому й вологому середовищі під маскою часто створюються сприятливі умови для розвитку кандидозної грибкової мікрофлори.

Перед тим, як надіти маску і після її зняття умийтеся й очистіть шкіру.  Бажано зробити невелику перерву перед надяганням нової маски, дати шкірі «подихати».

Щоб запобігти тертю, бажано використовувати зволожуючий крем і лосьйони, які пом'якшують шкіру (емолієнти). Зволожуючий засіб наносять на шкіру обличчя більш тонким шаром – якщо у вас жирна шкіра або схильність до розвитку акне, більш щільним шаром – якщо ваша шкіра чутлива або схильна до розвитку екземи.

У літній період можна використовувати сонцезахисні креми, які містять цинк або титан – вони будуть виступати в якості бар'єра від будь-якого тертя і подразнення.

«Під час носіння маска щільно прилягає до обличчя, виникають тертя і здавлювання на ділянках особливо щільного контакту – зазвичай це перенісся і шкіра під очима. Якщо довго носити маску, на цих ділянках шкіри можуть з'являтися червоні смуги, потертості, подразнення і навіть невеликі ранки й садна. Якщо маску доводиться носити кожен день, то шкіра не встигає відновлюватися від пошкоджень і подразнення прогресують, займають все більшу поверхню й спричиняють дискомфорт. Інша проблема – запалення. Тертя призводить до мікротравм, а через ці невеликі ушкодження легко проникають у шкіру мікроорганізми, утворюються гнійнички. Для такого запалення навіть новий термін з'явився – акне від механічного подразнення, або маскне. Зазвичай такі запальні елементи локалізовані в області підборіддя, носа і щік», - розповів спеціаліст.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів