На що і як впливає кожна з протикоронавірусних вакцин: нових і старих

12:19 18 квітня 2021 р.

Фото до новини

Імунна система здатна забувати, і щеплення нагадає їй про урок коронавірусу, вважає відомий патофізіолог і генетик.

Патофізіолог і генетик, доктор медичних наук, професор, керівник відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. Богомольця НАНУ Віктор Досенко розповів ZN.ua про зв'язок між рівнем антитіл в організмі людини і щепленням проти коронавірусу. Про головну роль у боротьбі з коронавірусом Т-лімфоцитів Dailylviv уже інформував. 

— Рівень антитіл не має значення для вакцинації, це лише маркер клітинного імунітету. Можна йти щеплюватися, навіть не здавши тесту на антитіла. В жодних міжнародних рекомендаціях немає вимоги здавати тест на антитіла перед вакцинуванням. Попри будь-які титри за можливості потрібно зробити щеплення, - сказав Віктор Досенко.

— Якщо, наприклад, я щойно перехворіла на ковід, коли я можу робити щеплення — одразу чи почекати пів року, наприклад, як це радить сарафанне радіо?

— Пів року чекати не треба, потрібно просто повністю одужати. І за нагоди зробити щеплення, аби бути впевненим, що ваша імунна система запам'ятала урок ковіду. Це так само, як діти в школі — не завжди пам'ятають, що вчили, і хтось із них вивчив, а хтось ні. Імунна система здатна забувати, і тут допоможе щеплення, яке нагадає їй про урок коронавірусу. Робимо всім щеплення і не беремо дурного в голову.

— Тобто щеплення стимулює Т-клітини й антитіла?

— Так, і насамперед воно стимулює саме клітинний імунітет. Інноваційні вакцини AstraZeneca, Pfizer і Moderna створені саме для того, щоб стимулювати передусім клітинний імунітет. Інформацію про вірус в організм вносить або вектор (AstraZeneca), або матрична РНК (Pfizer і Moderna). Ця інформація зчитуватиметься в наших клітинах, і таким чином природним шляхом ми будемо стимулювати продукування Т-лімфоцитів.

— А китайська вакцина CoronaVac, яку зараз завозять до України, інноваційна? Вона викликає довіру?

— Вона також працює, але поступається ефективністю вище названим препаратам, бо застосована стара, традиційна методологія, що передбачає введення інактивованого вірусу, на який реагуватиме передусім гуморальний імунітет антитіл.

— Коли виникає більше Т-лімфоцитів — коли організм сам перехворів чи коли його щепили?

— Це дуже індивідуально. Може бути і так, і так.

— Якщо людина тяжко перехворіла на ковід, це може означати, що наступного разу все минеться легше, організм засвоїв урок? Є антитіла, є Т-клітини.

— Ні. Такого зв'язку не встановлено. Якщо був тяжкий перебіг хвороби, це свідчить про те, що клітинна ланка імунітету з якихось причин спрацювала не дуже чітко, вона була якось скомпрометована, не змогла відреагувати вчасно й потужно. І тому залишається ймовірність, що й наступного разу клітинний імунітет дасть слабину.

— А можна якось стимулювати клітинний імунітет?

— Можна, це звичайні рекомендації здорового способу життя — правильне харчування, фізична активність. І контроль основного захворювання. Якщо в людини цукровий діабет, зрозуміло, що клітинний імунітет буде працювати погано. Тому для його підтримки потрібно лікувати цукровий діабет, контролювати рівень цукру.

Тяжкість перебігу ковіду залежить від лімфоцитів, а не антитіл. Такі тести роблять у Києві і Тернополі

ІФА-тест не дозволяє поставити діагноз: його не робить ніхто у світі, - науковець

На Львівщині менше інфікувань COVID-19, ніж у Києві

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів