Гіпертоніки на Львівщині не одержують ліків за зниженими цінами

09:04 19 вересня 2013 р.

Проект регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків на Львівщині виконується лише на 10%: найбільше проблем в сільській місцевості.

На Львівщині пілотний проект державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою виконується лише на 10%. Такий самий відсоток виконання в м. Київ та на Донеччині. Про це повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат України Роман Ілик за підсумками засідання комітету.

В Україні виконання програми становить – 33%. Це означає, що з наданих 191 млн грн на програму, використали лише 33%.

«Хворих на гіпертонію в Україні 12 млн людей, а у Львівській області, зокрема – понад 500 тис. осіб. Є низка причин, чому при такій кількості хворих ліки «з пільгами» не купують. Значна частина людей похилого віку, які хворіють, мешкають у сільській місцевості, де немає аптек, що продають ліки за зниженими цінами. Тратити гроші на квиток, щоб заїхати до районного центру пенсіонеру просто невигідно», - пояснив парламентар.

Другий чинник – вузький перелік препаратів, що можна придбати зі знижкою. «Ми маємо переглянути програму. Збільшити перелік ліків, які можна купити дешевше. Зокрема, туди необхідно внести комбіновані лікарські засоби. На жаль, влада не врахувала цих моментів вже на перших етапах реалізації програми, тому тисячі пацієнтів не скористалися цією ініціативою», - додав Р. Ілик.   

А вчора директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко запевняла журналістів, що держава компенсує гіпертонікам 90% вартості ліків.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів