На Львівщині створять мобільний хоспіс для дітей

14:00 16 листопада 2016 р.

Виїзну паліативну допомогу важкохворим діткам надаватимуть вже наступного року.

Про це повідомила завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ірина Щуровська, на базі якого й функціонуватиме спеціалізований медзаклад. За словами Ірини Павлівни, досі таку опіку невиліковно хворі дітки отримували у Львові – підтримку їм на волонтерських засадах надавали лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Щодо, власне, мобільного хоспісу, то його працівники зараз складають список дітей, які потребують такої допомоги, і щодня виїжджатимуть на маршрути. Контакт з родинами відбуватиметься через телефон «гарячої лінії». Отож медичні бригади знатимуть, до кого їхати, якої саме допомоги потребує дитя і які потрібні розхідні матеріали.

В обов’язки медперсоналу входитиме й навчання  батьків правильному догляду за дітьми. Головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрій Синюта запевнив, що мобільний хоспіс опікуватиметься не лише важко хворими дітьми у Львові, а й у всій області – навіть у найвіддаленіших селах.

Звичайно ж, для організації таких виїздів потрібні автомобілі. 

Андрій Синюта також повідомив: «Запити на автівки вже подано до керівництва області, то ж чекаємо на фінансування».

Відтак, головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру сподівається на долучення до цієї справи й меценатів. Тим паче, що для виїзного хоспісу не потрібні карети «швидкої» – достатньо звичайних автомобілів.

Щодо розхідних матеріалів, яких потрібно багато і які є недешевими, то з ними обіцяють допомогти доброчинці, які співпрацюють із Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром. Отож у медзакладі вже готують до укладання Меморандум про співпрацю зі всіма благодійними фондами і громадськими організаціями, які готові допомогти  мобільному хоспісу. 

Андрій Синюта також повідомив: «Але у забезпеченні розхідними матеріалами таких дітей повинна брати участь і держава».

Головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру звертає увагу ще на один украй важливий момент – доглядати за невиліковно хворою дитиною батькам дуже складно – і психологічно, і фізично. Відтак, він запевнив: «Тому зараз працюємо й над тим, щоби при районних лікарнях було створено бодай одну палату для таких діток, де б вони під наглядом медперсоналу перебували певний час, поки батьки вирішують якісь свої, дорослі, нагальні питання. Наприклад, проходять курс лікування. Це вже наступний крок у питанні створення мережі паліативної допомоги у Львівській області».

Наразі ж створено штатний розклад хоспісу, в якому – медсестри, педіатр, психолог, соціальний працівник, водії. Щодо керівника, то на цю посаду запрошують людину передовсім відповідальну та небайдужу, котра спроможеться налагодити роботу без перебоїв, простоїв і затримок, також, звичайно, вести конструктивні перемовини з представниками влади і благодійниками.

На думку Андрія  Синюти, керівникові мобільного хоспісу навіть не конче мати диплом лікаря, головне – добре знатися на менеджменті. Про це повідомили сьогодні, 16 листопада, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів