Через укус комара гельмінт потрапив в організм. На Львівщині другий випадок серед дітей

18:38 25 вересня 2024 р.

Фото до новини

Інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років.

Він через укус комара потрапив до лікарні.

Як зазначають у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному  центрі, спочатку цей новоутвір на стегні не турбував дитину. Однак пізніше з'явились ознаки місцевого запалення: почервоніння та болючість, підвищилась температура у місці припухлості, з'явився абсцес. На УЗД візуалізувалось доброякісне утворення підшкірної клітковини.

«Спершу ми подумали про епідермальну кисту, яка часом трапляється у дітей. Оскільки патологія мала ознаки інфікування, прийняли рішення про хірургічну евакуацію нагноєння. Це стандартна маніпуляція при інфекціях м'яких тканин. Після місцевого знечулення і розкриття новоутвору виявили нематоду — гельмінт роду Dirofilaria. Паразита видалили і скерували на підтвердження діагнозу у паразитологічну лабораторію Львівський обласний клінічний діагностичний центр», – розповів керівник Клініки спеціалізованої хірургії Богдан Романишин.

Це уже друга дитина з таким діагнозом за цей рік. Загалом фахівці Центру щорічно фіксують 2-3 випади паразитарного захворювання.

«Дирофіляріоз виникає через укус інфікованою комахою, найчастіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини. Інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років. Зазвичай в організмі людини паразитує одна особина, здатна мігрувати на відстань до 30 см/добу. Від людини до людини захворювання не передається! Найпростішою профілактикою дирофіляріозу є використання репелентів під час прогулянок», – підсумувала керівниця відділу інфекційного контролю Центру Оксана Пушкарьова. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів