«Безкоштовний» МРТ уже вибив із львівських пацієнтів два мільйони гривень

12:24 20 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: medcenter.lviv.ua

«Черга велика, на місяць часу розписані люди, приблизно 15 на день».

Журналіст Іван Кривий розповідає сьогодні, 20 листопада, в сюжеті «Безкоштовний МРТ вибив з львівських пацієнтів 2 мільйони гривень (відео)» на телевізійному каналі «ICTV»:

«Магнітно-резонансний томограф – найдорожчий апарат Львівського діагностичного центру. Нині він лише увімкнений у електромережу, аби гелій охолоджував магнітну котушку. Повна зупинка означала б смерть обладнання.

«Якщо гелій опуститься менше 30%, то аварійна зупинка апарата, і тоді його треба везти на фірму», – пояснює заступник головного лікаря з технічних питань Валерій Гірич.

Не втратити обладнання медикам вдалося завдяки фірмі-постачальнику, яка замінила зламаний гелієвий компресор і наповнила систему газом. Однак понад півмільйона гривень за це компанія досі не отримала, тож пристрій не налаштували.

В борг у діагностичному центрі працює і комп'ютерний томограф. За нього підприємці винні ще майже мільйон. «Черга велика, на місяць часу розписані люди, приблизно 15 людей на день на комп’ютерний томограф, а на МРТ, коли працювало, до 15 людей», – каже завідувач рентген-відділення Андрій Козій.

Два томографи діагностичного центру – єдині в області, де хворих обстежують безкоштовно. У приватних кабінетах така послуга коштує від 400 до кількох тисяч гривень.

«На свій страх і ризик ми запустили комп’ютерний томограф, який працює на неоплаченій трубці, щоб частково давати допомогу громадянам, яку вони можуть отримати. На жаль, ми не можемо запустити МРТ без оплати», – каже головний лікар Львівського діагностичного центру Роман Пукаляк.

Фінансова інспекція під час перевірки запідозрила медиків у переплаті і за запчастини, і за самі томографи. Прокуратура порушила кримінальну справу.

Нині відомства посилаються на таємницю слідства і ситуацію не коментують. Однак перерахунок грошей заблокований, а чиновники ведуть між собою переписку.

«Мені доповідали, що в самий короткий термін нададуть інформацію. Кошти відшуковуються, певні кошти були надані, але ще не до кінця», Безкоштовний МРТ вибив з львівських пацієнтів 2 мільйони гривень (відео) каже голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало.

Вирішити проблему з томографами керівництво області пообіцяло до кінця тижня. У діагностичному центрі підрахували, що за роки простою не вдалося обстежити сотні людей. Тож хворі замість того, аби дізнатися діагноз у центрі безкоштовно, заплатили «приватникам» близько 2 мільйонів гривень».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів