Аскаридоз також вражає органи дихання

10:05 11 травня 2020 р.

Фото до новини

Упродовж 2019 року в Україні 31 373 людини захворіли на аскаридоз. Зокрема, 12 876 випадків зафіксували у жителів сільської місцевості, а 21 633 — у дітей.

Про це нагадав Центр громадського здоров'я України, який щодня інформує про кількість захворювання коронавірусом.

Аскаридоз ще називають антропонозним, чи пероральним геогельмінтозом. На ранній стадії захворювання виникають алергійні синдроми та ураження органів дихання, а на пізній (кишковій) — ураження травного тракту. Збудником цієї хвороби є аскарида людська — гельмінт роду Ascaris.

Самиця аскариди щодоби відкладає понад 200 000 запліднених і незапліднених яєць. Ці гельмінти локалізуються у нижньому відділі тонкої кишки людини, де живуть 12–15 місяців, а після загибелі виводяться назовні разом із калом.

Зрілі аскариди чутливі до кисню, який діє на них згубно. Після потрапляння у навколишнє середовище вони гинуть.

Яйця гельмінтів швидко гинуть під час високих температур. У місцевостях із помірним кліматом яйця аскарид зберігаються у ґрунті до 7-10 років.

Аскаридоз діагностують майже на всій земній кулі. Механізм зараження — фекально-оральний. Джерелом інвазії є хвора людина.

Фактори передавання: овочі, ягоди і фрукти, забруднені дозрілими яйцями аскарид; некип’ячена вода.

Частіше хворіють люди, робота яких пов’язана із землеробством.

Інкубаційний період у середньому триває 6 днів. Прояви аскаридозу залежать від локалізації паразита. У перебігу аскаридозу виокремлюють дві фази — ранню (міграційну) і пізню (кишкову).

Міграційна стадія відбувається непомітно. Інколи початок аскаридозу супроводжує нездужання, з’являється кашель — сухий або з незначною кількістю слизової мокроти, рідше слизисто-гнійної. Мокрота інколи набуває помаранчевого забарвлення і має невеликі домішки крові. Температура тіла під час аскаридозу нормальна або субфебрильна, до 38 °С. Характерні зміни на шкірі: кропивниця, дрібні бульбашки із прозорим вмістом на кистях і стопах.

Ретельно мийте руки з милом після:

- роботи на городі;

- ігор на землі.

З огляду на живучість яєць аскариди в ґрунті та інтенсивне забруднення ними довкілля, ефективною профілактикою може бути:

- заборона удобрювати городи незнезараженими фекаліями;

- утримання туалетів у належному санітарно-гігієнічному стані;

- надійне знезаражування нечистот і стічних вод;

- санітарно-просвітницька робота серед населення.

Велике значення має миття і термічна обробка ягід, овочів, зелені й фруктів, які споживають у сирому вигляді. Перед термічною обробкою треба добре промити рослини чистою холодною водою, а потім опустити в друшляку на 2-3 секунди в гарячу воду (70–76 °С). Після цього слід одразу промити їх холодною водою.

Профілактика захворювання полягає у попередженні фекального забруднення середовища, особливо ґрунту, городів, ягідників. 

Станом на 11 травня в Україні за добу інфіковано COVID-19 ще 416 людей.

У зв’язку із зростанням кількості захворювань на коронавірус у Львівській області, відбулось засідання обласної комісії ТЕБ і НС і прийнято рішення про продовження карантину без пом’якшувальних заходів до 15 травня.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів