Знавець Львова Петро Радковець тертиме скульптури на удачу з екскурсоводами-колегами

16:26 21 липня 2021 р.

Фото до новини

У рамках всеукраїнського проєкту біля пам’ятників Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову в Києві, Дюку де Рішельє в Одесі та Усмішці у Львові з’являться спеціальні поінти. Там можна буде потерти скульптуру на удачу, продезінфікувати руки та взяти участь у мінівікторині на знання історії пам’ятника.

В Україні стартував проєкт «Три на удачу», покликаний під час пандемії привернути увагу до популярної традиції туристів — терти скульптури на удачу. Про це jорганізатори акції повідомили Dailylviv. Кожен охочий гід може долучитися до проєкту і популяризувати правила безпеки під час екскурсій, зокрема дезінфекцію рук після дотику до пам’ятки. Для цього потрібно підписати Маніфест безпечних екскурсій.

Амбасадорами проєкту «Три на удачу» стали популярні екскурсоводи: менеджер Києва Юлія Бевзенко, засновник одеського екскурсійного агентства Олександр Бабіч, а також знавець Львова Петро Радковець.

У рамках проєкту біля пам’ятників Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову в Києві, Дюку де Рішельє в Одесі та Усмішці у Львові з’являться спеціальні поінти. Там можна буде потерти скульптуру на удачу, продезінфікувати руки та взяти участь у мінівікторині на знання історії пам’ятника.

Традиція терти скульптури на удачу виникла понад 2000 років тому. Давньогрецький філософ Демокріт зауважив, що золоті руки скульптур у храмах поступово «худнуть» від поцілунків і дотиків парафіян. Тоді вважалося, що, доторкнувшись до святині, можна забрати з собою частину її благодаті. З часом традиція ставала більш «професійною». Наприклад, уже багато століть у Нідерландах військові натирають руків’я шпаги д’Артаньяна у Маастрихті. Сьогодні звичай терти скульптуру залежить від міської легенди або особистості, якій присвячений пам’ятник.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів