Завтра у Львові презентуватимуть проєкт «Порфирій Бажанський. Від рукопису до аудіосеріалу»

22:17 4 травня 2021 р.

Фото до новини

Завтра, 5 травня, об 11.00 у Львівському пресклубі відбудеться презентація проєкту «Порфирій Бажанський. Від рукопису до аудіосеріалу».

Промовці:
Тарас Демко, директор проєкту;
Артем Галицький, представник “Radio Skovoroda”;
Іван Остапович, артистичний директор проєкту;
Лілія Нікітчук, співачка, учасниця проєкту;
Наталія Сиротинська, музикознавчиня.

За словами Івана Остаповича, артистичного директора проєкту, значна частина музичної спадщини композиторів і музикантів-аматорів Галичини XIX століття перебуває в рукописах, що зберігаються в спеціалізованих бібліотечних відділах, державних та приватних архівах. Не всі з них є повністю систематизованими і детально описаними, але варто зауважити, що значні зрушення в цьому все ж відбуваються.

"На сьогодні ми не можемо достеменно уявити всю повноту музичного життя того часу, оскільки більшість творів не виконуються та не займають реального місця серед концертних програм Львова та України, а отже не мають істотного впливу на нашу музичну культуру сьогодні (хоча треба зазначити, що окремі випадки видання та виконання цієї спадщини все ж існують і це не може не тішити). Що це? Мертві рукописи, які не пережили свій час, чи цінні артефакти української музичної культури? Думаємо, що ні в кого не виникне сумнівів, що це той пласт нашої історії, який в силу історичних та соціально-економічних обставин опинився в маргінальному становищі, а повне і систематичне вивчення його дозволить нам самим краще усвідомити тяглість української музичної традиції, її повноту та самодостатність. Раз і назавжди відкинути власну постколоніальність та рухатись далі.

Постать Порфирія Бажанського, є показовим прикладом того, що на нас чекає ще багато відкриттів в українській музиці",- зазначив артистичний директор проєкту.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів