Завтра у Львівській філармонії – різдвяний вечір у стилі бароко

11:45 2 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: philharmonia.lviv.ua

Розпочнеться він о 18:00 і буде особливим та якнайбільше наблизить слухачів до виконавців, бо відбудеться у її фойє. Відповідно, настрій пануватиме камерно-святковий.

Повідомляючи про це, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії додає, що музика, яка прозвучить, не потребує масивних оркестрів чи потужного forte сучасного рояля. Клавесин, голос, флейта – ті засоби, якими промовлятиме до нас через музику Ґеорґ Філіп Телеман, Вільгельм Фрідеман Бах, Алессандро й Доменіко Скарлатті, Ґеорґ Фрідріх Гендель.

Виконуватимуть їх: народна артистка України, клавесиністка Наталія Свириденко, учасниця міжнародних музичних фестивалів Олена Мацелюх, стипендіатка міністра культури і народної спадщини Республіки Польща «GaudePolonia» Анастасія Арбузова, лауреат всеукраїнських конкурсів Георгій Лошаков. Унікальність концерту полягає у тому, що твори, які звучатимуть, виконуються дуже рідко, переважно на фестивалі давньої музики.

Зокрема, на концерті співатимуться барокові кантати Ґеорґа Філіпа Телемана, Доменіко Скарлатті, арія «Rejoice Greatly», із ораторії «Месія» Ґеорґа Фрідріха Генделя, які виконає Анастасія Арбузова. Як розповіла виконавиця, Кантата Доменіко Скарлатті «Solitudine avvenne» («Прийди, самотність») належить до ранньобарокових кантат. Твір Доменіко Скарлатті Анастасія Арбузова виконає вперше. Тричастинна кантата Ґеорґа Філіпа Телемана є пізньобароковою.

Перша і остання частини досить розгорнуті. Кантата виконувалася в традиції західноєвропейської релігійної практики на празник «Трьох королів» в костелі. Арія «Rejoice Greatly», із ораторії «Месія», одна із концертних арій Георга Фрідріха Генделя, яка вимагає технічної підготовки, бо є досить віртуозною, стрімкою і, власне, святковою, такою як і весь концерт. 

Як розповіла Анастасія Арбузова, концерт такого формату для неї є не першим. Предметом її стипендіальної програми було вдосконалення знання інтерпретації вокальної й інструментальної барокової музичної спадщини під керівництвом Марека Топоровського, професора Музичної академії імені К. Шимановського в Катовіцах (Польща), вдосконалення вокальної майстерності під керівництвом Матея Бартчака, професора цього ж навчального музичного закладу.

Музика епохи бароко надзвичайно багатогранна. В ній паралельно співіснували різні системи строю інструментів, різні традиції читання нотного тексту, різні підходи до музичної композиції.

Епоха бароко сформувала поняття про тональність, не зруйнувавши при тому поліфонічної органічності музичної композиції (якій вона завдячує своєю назвою: «химерна перлина»). А виконавець дуже часто мав більше свободи в інтерпретації нотного тексту, ніж це прийнято в наш час.

Барокова музика має унікальний, властивий тільки їй колорит, її краса промовляє особливими музичними жестами. Через підсилену увагу до деталей, багату орнаментику й виважене застосування поліфонічних засобів ця музика промовляє до нас живими образами, де душа людини і її інтелект перебувають в органічному діалозі. Програма обіцяє бути радісною але не наївною, легкою до сприйняття але водночас непозбавленою інтелектуального штриха.

Вартість квитків – 20 грн (вхідні). Вони продаються в касі філармонії щодня з 11.00 до 19.00 (235-89-46) та на ticketclub.com.ua. Абонементи – дійсні.

Як повідомляв «ЩЛ», 2 січня о 17:00 у дворику Львівської Ратуші Львові – вистава «Коли ангели спускаються на землю» театру «Воскресіння».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів