Замки-палаци на Львівщині хочуть віддавати тим, хто з них зробить дуже яскравий бізнес

15:30 20 травня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні Львівщина має негативний досвід з передачі об’єктів культурної спадщини в концесію.

Про це повідомила начальниця відділу правового забезпечення Львівської ОВА Оксани Максимів на робочій зустрічі щодо збереження та ефективного управління об’єктами культурної спадщини, пише Dailylviv.com.

Поштовхом до обговорення став проєкт Закону про державно-приватне партнерство, який розглянули в українському парламенті.

«Пропоную внести пропозиції змін до цього документа, в результаті яких уможливити передачу об’єктів культурної спадщини по ДПП в руки тих, хто з них зробить дуже яскравий бізнес. Згодом туди із задоволенням приїжджатимуть туристи, щоб насолодитись красою, будуть відбуватись різноманітні івенти», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА, який головував на заході Олександр Кулепін.

Про вдалий досвід перетворення культурних пам’яток в туристичні центри у Європі та США під час презентації розповіла керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака. На території Львівщини теж є практика передачі пам’яток у концесію, але неефективна. 

Зі слів начальниці відділу правового забезпечення Львівської ОВА Оксани Максимів, на сьогодні Львівщина має негативний досвід з передачі об’єктів культурної спадщини в концесію. Укладені договори ще в 2010 так і не були реалізовані та залишились “формально” укладеними. Якщо говорити про концесію в контексті чинних правових норм, то процес оформлення документів на сьогодні є доволі тривалим, існує необхідність в удосконаленні інституційного та правового забезпечення підготовки й реалізації проєктів ДПП.  

У разі продажу таких об’єктів єдине, що буде захищати архітектурну спадщину пам’ятку від її знищення – законодавство про охорону культурної спадщини. Створюються певні ризики», – наголосила Оксана Максимів.

Свій погляд щодо цього питання висловила і директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

«Я за те, щоб права на володіння такими об’єктами, з жорсткими вимогами щодо охорони та реставрації, могли навіть надаватися в право оренди або власності з аукціонів. Це нормальна європейська практика. Знаю, що за кордоном є такий момент, що на аукціон може прийти той, хто показує банківський рахунок чітко відкритий під реставрацію цього об’єкта і в нього є закладена певна сума коштів. Він бере на себе зобов’язання протягом визначеного часу відновити будівлю і з цього рахунку може використовувати гроші лише на її реставрацію», – зазначила Олена Василько.

Зараз власне формується ринок об’єктів культурної спадщини, стає престижно бути їх власниками правильно реставрувати. Тож першочергово потрібно вилучати їх з балансів, де ними неефективно управляють та поступово кидати на приватизацію з мінімальними умовами.

Свої пропозиції щодо цієї тематики висловили також директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк, керівниця ГО «Спадщина UA» Ганна Гаврилів, ініціатор проєкту культурно-освітнього простору палацу Фредро-Шептицьких Юрій Яценко, про успішні проєкти ДПП на території Польщі розповіли Ян Шептицький (онлайн) та реставратор монументального мистецтва Василь Карпів.

Спілка архітекторів не хоче віддавати Свірзький замок на Львівщині

Королівський шлях: на Львівщині буде новий туристичний маршрут

Добкін пообіцяв полякам два замки на Львівщині

Міністрові культури запропонували на Львівщині бартер: піщаний кар'єр замість фортеці-пам'ятки

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів