«Викрадення Європи» Ярослава Мотики встановлять у Стрийському парку

13:53 25 вересня 2024 р.

У Львові ветерани війни разом з відомими скульпторами ліпитимуть скульптуру «Викрадення Європи» відомого львівського митця Ярослава Мотики.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Ярослав Мотика багато років мріяв поставити у Стрийському парку ще одна свою роботу з міфічною тематикою «Викрадення Європи» (окрім скульптури русинки «Лілея», яка стоїть посеред озера з лебедями). Митець довго працював над ескізом роботи, вдосконалював його. Минулого року він створив маленьку скульптуру, яка є прототипом великої і вже почав її виготовляти. Створювати скульптуру Мотиці допомагають ще двоє львівських скульпторів – Володимир Семків і Денис Шиманський. А також до процесу залучені військові, які проходять реабілітацію у центрі UNBROKEN (НЕЗЛАМНІ) в межах програми UNBROKEN Art.  

«Це велика робота. Моїх сил вже трошки замало, тому попросив колег-скульпторів допомагати її ліпити і ми разом творимо ту скульптуру, яка стоятиме у Стрийському парку. Але це буде не просто скульптура, а фонтан! З пащі бика буде литися вода, яка буде стікати по скульптурі, таким чином вона буде виблискувати різними переливами», – каже Ярослав Мотика.

Читайте також: Найбільший резонанс серед скульптур, виставлених у Стрийському парку, викликала Впевнена

Викрадення Європи – це міфологічна історія. У грецькій міфології Європа була фінікійською принцесою, дочкою фінікійського царя, яку бог грому Зевс, перетворившись на бика із золотими рогами, викрав і вивіз на острів Крит. Цей міф став улюбленим сюжетом багатьох митців, і Ярослав Мотика не став винятком. Львівський митець вклав у цей сюжет свій символізм. В його творі бик уособлює чоловічу силу, а дівчина, відповідно, – жіночу. Поєднання тих двох сил, чоловічого і жіночого начала, створює життя - продовження людського роду.  

Спочатку Ярослав Мотика зробив декілька маленьких версій скульптури, з яких було обрано одну - основу для великого об'єкту. Скульптори Володимир Семків і Денис Шиманський зварили металевий каркас, зробили базу з пінопласту і зараз ця конструкція оббивається глиною. Потім з цієї скульптури зроблять гіпсову основу, з якої будуть виливати вже кінцевий бетонний мистецький твір, який і стоятиме у парку. 

Вчора скульптуру допомагали ліпити 6 пацієнтів реабілітаційного центру UNBROKEN. Серед них – Олексій, який втратив ногу внаслідок військових дій.

«Мені було цікаво спробувати ліплення, бо це щось нове. Ніколи раніше не бачив, як створюються скульптури, було цікаво побачити, спробувати себе у ролі митця, хоч я й максимально не творча людина. На цьому етапі це досить брудна робота, все довкола в глині, але військові бруду не бояться», – ділиться враження ветеран.

Важливо, що ліплення – це не лише гарне проведення часу, а й арттерапія для людей, які пройшли через жахи війни. Психологиня та арттерапевтка реабілітаційного центру UNBROKEN Міра Бодаковська залучає ветеранів війни до різних мистецьких практик, які допомагають їм зцілитись і пропрацювати травму.  

«Травма не має слів. Нам дуже важко висловити пережитий досвід словами. В таких випадках на допомогу приходить мистецтво. За допомогою творчості під час творення чогось ми можемо виразити свої переживання, свій досвід і трансформувати їх.

Глинотерапія – це дуже глибинний і сильний метод реабілітації військових. Це про тактильність, яка заземляє і знижує тривожність; про дрібну моторику, яка через нейропластичність допомагає мозку після контузій; про проживання складних емоцій, бо глину легко контролювати, а це трансформується у контролювання власного емоційного стану; про медитативний процес і про спільноту, яка разом щось творить, бо травма дуже потребує співучасті», – пояснила Міра Бодаковська.

Спільне творення паркової скульптури є першим великим проєктом UNBROKEN Art, результати якого за кілька місяців зможе побачити кожен мешканець і гість Львова у Стрийському парку.

Біографічна довідка 

Ярослав Миколайович Мотика – легендарний український скульптор, лауреат державної премії імені Тараса Шевченка 1972 року. Автор численних монументальних скульптур, камерної пластики, віршів та графіки. Учасник виставок в Україні й за кордоном. 

Відомі його пам'ятники, тесані з каменю – полковнику Євгену Коновальцю у місті Жовква на Львівщині, пам'ятник Маркіяну Шашкевичу в селі Нестаничі Радехівського району. Мадонна з дитиною, Ісус Христос - мислитель, портрет художника Шатківського, Покрова Божої Матері – ці роботи зберігаються в Музеї сучасного мистецтва в Києві та приватних колекціях в Україні й за кордоном. 

Працює і в галузі меморіальної скульптури. Його твори увічнюють пам'ять про відомих діячів культури на Личаківському та Байковому цвинтарях Львова та Києва.

Окрім монументальних робіт, створює галерею портретів відомих українців: погруддя Тараса Шевченка, Івана Франка, Михайла Грушевського, Григорія Сковороди, Ліни Костенко, Івана Марчука, Бориса Возницького та інших.

dailylviv.com

Повітряна тривога на Львівщині. Летять ворожі безпілотники (доповнюється)

Ударні безпілотники загрожують двом сусіднім Львівщині областям

Сім напрямів польоту російських ударних БпЛА опівночі

У Києві працює ППО

Кривий Ріг зазнав ударів балістичними ракетами

Наслідки двох авіаударів росіян по Запоріжжю

Ненормально, що президент США консультувався в Берліні лише з Францією, Великою Британією та Німеччиною

Путіну не треба знати, що США і НАТО зроблять у відповідь на застосування Росією ядерної зброї

Резиденцію прем'єр-міністра Ізраїлю атакував безпілотник з Лівану

Президент Китаю закликав війська до підвищення готовності до війни

На Волині - невизначена швидкісна ціль курсом на південь

Сухопутні війська України взялися за регулювання інтернет-медіа

У першу неділю листопада у Львові зіграють твори братів Бахів

Шість скульптур на соборі Святого Юра у Львові, які ховали від російських вибухів, потребують реставрації

Забудову в районі вулиць Пилипа Орлика, Миколайчука, Щурата у Львові вимагають зупинити. Які аргументи

Олена Шуляк: Влада працює над створенням умов для повернення українців з-за кордону

Росія завдала удару по Україні керованими авіаракетами, ударними БпЛА та дронами невстановленого типу

Майже дві години рятувальники боролися з пожежею у дерев'яному житловому будинку на Львівщині

Онлайн-сервіс таксі в комендантську годину повернуть до Львова

Володимир Спас, Юрій Серкіс, Павло Кулеба, Ігор Писарчук, Василь Коляда, Василь Гермеш. Львівщина прощається

На автодорозі «Західний обхід міста Львова» загинув 24-річний мотоцикліст

З полону повернувся захисник «Азовсталі» Олег Гульоватий зі села Городиславичі

Після двох років російського полону повернувся захисник з Моршинської громади Петро Шуфлін

Росія вночі ракетами поцілила у приватний сектор Одеси, де багато житлових будинків

Росія та Україна провели обмін військовополоненими (відео)

Мерія Львова наклала вето на будівництво магазинів у Винниках

Вісім способів розрахуватися безготівкою за паркування. 5% водіїв обирають кеш

Солдатів з КНДР замаскують у рф під якутів і бурятів й повезуть воювати в Україну

Зеленський розкритикував усі варіанти економічного бронювання

Воював на Херсонському, Миколаївському, Харківському, Донецькому, Луганському напрямках. Львів у скорботі за Ігорем Писарчуком

На автодорозі Київ-Чоп мікроавтобус наздогнав автобус

П'ятеро лауреатів львівської премії викладають в академії мистецтв

Як ФК «Рух» виявив повагу до клубу «Карпати» і до людей, які творили історію львівського футболу

У Львові можна зустрітися і поспілкуватися з нащадком графського роду Шептицьких – Яном Шептицьким

На вузькій вулиці, що веде в район Під Голоском, не дозволили реконструювати житловий будинок

У Львові знесуть багатоквартирний житловий будинок. Самочинне будівництво

У Львові відкрили офіс рекрутингу, який шукає пілотів БПЛА, водіїв, радіотелефоністів, стрільців, інженерів, саперів, розвідників, медиків тощо

Перевізник обслуговує 12 маршрутів на Львівщині на несправних автобусах, якими кермують неперевірені водії

Вулицю Пекарську у Львові освітлюватимуть ощадливо

На Львівщині у військовослужбовця вимагали $10 тис. за звільнення зі служби