Влодка Кауфмана і Тараса Прохаська – на здобуття Шевченківської премії

15:59 16 січня 2020 р.

Фото до новини

Інститут стратегії культури висунув на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка митця Влодка Кауфмана з проєктом «Бесіда» (номінація «Візуальне мистецтво»), а Мистецька рада «Діалог» – Тараса Прохаська зі збіркою есеїв «Так, але…» («Література»).

Проєкт «Бесіда» — це тисячі зображень воїнів, які художник створює з 2014 року — від початку війни на сході України. Зображення узагальненого обличчя чоловіка у касці з’являються у різних масштабах та на різних матеріалах, що мають стосунок до автора, його життя: це нотатки, поштові марки, клапті паперу.

«Бесіда» для художника — «це розмірковування про те, чим є війна, що таке армія, наскільки я маю правдиву інформацію, від кого вона надходить, наскільки я можу довіряти тому, що чую».Це спроба «уникнути стану звикання до війни» і нагадати, що вона не абстрактна. Це діалог — із воїном, зі собою, зі світом. Роботи в рамках проєкту були експоновані у Львові 2017 року. А зараз (до лютого) виставка «Бесіда» триває у США, в Українському музеї у Нью-Йорку.

«Цей проект не має дати завершення, себто вона відкрита – коли завершиться війна, тоді і «завершиться» твір. В такому вигляді «Бесіда», окрім авторського переживання, є і графікою, і живописом, і перфомансом одночасно,» — пише культуролог, дослідник Центру міської історії, доцент кафедри культурології УКУ Богдан Шумилович, характеризуючи «Бесіду».

Загалом у номінації «Візуальне мистецтво» на ранок 16 січня на сайті Шевченківського комітету представлено 10 проєктів / циклів робіт, які подано на здобуття премії.

Збірку есеїв «Так, але…» Тараса Прохаська (Meridian Czernowitz, 2019) на здобуття премії представила Мистецька рада «Діалог». У представленні читаємо, чому ці тексти і «про тебе»:

«Проза Тараса Прохаська вже давно є важливим феноменом сучасної української літератури. Кожна книжка автора викликає відчуття, ніби він пише про тебе — твою власну історію, пам'ять, твій ландшафт і використовує слова, які б ти сам міг написати або промовити саме у цьому місці.

За оповідями про «малих» і «простих» людей Прохасько ховає неабиякий філософський зміст, адже пише насправді про потребу споглядання за цим світом…».

За результатами першого конкурсного туру в літературній номінації — понад 25 позицій. 

Є й інші митці зі Львова або представлені львівськими інституціями культури — більше на сайті Шевченківського комітету http://www.knpu.gov.ua/ у рубриці «Список поданих творів».

Шевченківську премію — найвищу в Україні творча відзнаку за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва — вручають у 6-ти номінаціях: література; публіцистика, журналістика; музичне мистецтво; театральне мистецтво; кіномистецтво; візуальне мистецтво. Цьогоріч, за рішенням Комітету з Національної премії ім. Т.Шевченка, термін подання творів на здобуття премії було продовжено, додатковий прийом документів завершився 15 січня.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів