Відійшов у вічність професор Львівської академії мистецтв Іван Самотос (оновлено)

15:45 7 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: expres.ua

Детальніша інформація щодо похорону буде повідомлена додатково.

«Сьогодні, 7 липня, помер на 82 році життя скульптор, педагог, почесний академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор Іван Михайлович Самотос», – повідомили в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також поінформували:

«Іван Самотос зробив великий внесок у скарбницю українського образотворчого мистецтва. Він є автором 78 пам'ятників і 80 станкових робіт, більшість яких знаходиться в експозиціях провідних музеїв України та зарубіжних держав. Як педагог виховав не одне покоління відомих майстрів образотворчого мистецтва. Обласна державна адміністрація висловлює щирі співчуття рідним та близьким Івана Михайловича.

Іван Михайлович Самотос народився 20 серпня 1933 року в с.елі Устя в Миколаївського районі. У 1959-му – закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська національна академія мистецтв) за спеціальністю «монументально-декоративна скульптура».

У 1959-1962-му – працював завучем Львівського училища прикладного та декоративного мистецтва, викладач. У 1962му розпочалася його педагогічна праця у Львівській національній академії мистецтв. З 1990-го був завідувач кафедри монументально-декоративної скульптури, професором.

Нагороджений орденом «Князя Ярослава Мудрого» (2003) та орденом Кирила й Мефодія (2005). За останні роки створив пам’ятники Тарасові Шевченку в Соснівці й Бельцях (Молдова), В'ячеславу Чорноволу та «Жертвам Замарстинівської в'язниці» у Львові, на честь 2000-ліття народження Христа вДрогобичі та інші».

Раніше в прес-службі Львівської міськради повідомили: «Сьогодні, 7 липня, відійшов у вічність заслужений діяч мистецтв України, професор Іван Михайлович Самотос. Громада міста Львова висловлює співчуття рідним та близьким. Іван Самотос – народний художник України, почесний академік національної академії мистецтв України, багатолітній голова правління Львівської організації Національної спілки художників України, голова президії «Ліги творчої інтелігенції Львівщини», член президії товариства «Україні – світ», заступник голови президії «Конгресу української інтелігенції Львівщини», член редколегії газети «Літературний Львів», член президії товариства «Меморіал», завідувач кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв. Автор більше 100 пам’ятників, пам’ятних знаків, творчих робіт, зокрема - пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у Львові. Детальніша інформація щодо похорону буде повідомлена додатково».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів