Уже декілька днів соцмережі вирують щодо звільнення голови управління культури Львівської міськради

12:56 9 жовтня 2015 р.


Фото: vpoltave.pl.ua

Очевидно, що вже йдеться не так про окремий випадок, як про роль Церкви у суспільному житті.

«Уже декілька днів соцмережі вирують щодо звільнення голови управління культури Львівської міської ради через її публічне висловлювання», – повідомили сьогодні, 9 жовтня, в київському часописі «День», де також розповіли:

«5 жовтня в інтернет-виданні «Українська правда» вийшло інтерв’ю з пані Іриною Магдиш. «У ньому, – переказує у своїй колонці автор «Дня» Андрій Плахонін – чиновниця говорила про те, що давно настав час перейти від політики міста для туристів до створення культурного середовища і для самих львів’ян. Що, чим далі від туристичного центру – площі Ринок, тим менше в місті стає театрів і концертних залів, кінотеатрів і бібліотек, поки ближче до спальних околиць вони і зовсім зникають. Що на більшій частині Львова єдиною установою культури в утвореній порожнечі стала Церква, яка проникла навіть туди, куди, згідно з чинним вищим законом країни, шлях їй заборонений, – у школу».

Увечері вівторка, 6 жовтня, в інтернеті з’явився відкритий лист до міського голови Львова за підписом ієромонаха Юстина Бойка, де той висловлював обурення зазначеною реплікою Ірини Магдиш і сподівання, що позиція Садового не збігається з думкою його підлеглої. Юстин Бойко зазначав: «Якщо ж Ваша позиція є іншою, ласкаво прошу публічно належним чином відреагувати і зробити відповідні висновки. Адже, як відомо, це вже не перші спроби обливання брудом Церкви Христової і духовних цінностей, які робить п. Ірина Магдиш як голова управління культури ЛМР».

Уже в середу на сторінці Андрій Садового в інтернет-мережі «Facebook» з’явився допис, у якому він приніс вибачення за висловлювання голови управління культури ЛМР і зазначив, що навряд чи зможе працювати з Магдиш в одній команді. Відповідно, пізніше з’явилося повідомлення про звільнення чиновниці.

У своєму наступному дописі на «Facebook» Садовий уточнив: «Слова пані Магдиш з інтерв’ю на «Українській правді» про те, що церква у Львові «жирує» та «зловживає страшним чином» з вуст посадової особи Львівської міської ради – це образа власне всієї церкви у Львові і ніщо інше. І якщо ця посадова особа не знаходить в собі сил вибачитись за це, чи пояснити, що вона не мала на увазі всіх представників церкви, то це зобов’язаний зробити її керівник. Я висловив публічно свою думку. Пані Ірина прийняла самостійне рішення написати заяву про відпустку до 23 жовтня та звільнення після неї.

Щодо присутності релігії в школах. Є єдиний законний механізм такої присутності – це уроки християнської етики, які викладають дипломовані вчителі (в тому числі і духовні особи). Якщо начальник управління культури спостерігала інше, незаконне залучення школярів представниками церкви, то про це треба доповідати керівництву, вживати дії, а не ілюструвати згодом цими прикладами тезу про те, як все погано з культурою у Львові.

Є очевидний конфлікт поколінь та цінностей у Львові....».

Наразі «Facebook»-баталії тривають. Очевидно, що вже ідеться не так про окремий «львівський» випадок, як про роль Церкви у суспільному житті. Реакція львівського бургомістра Садового на нагінку з боку церковних «мудреців» узагалі скидається на молитву фарисея...

Те, що церква, – не тільки в Україні, – є політично заангажованою організацією, досі вважалося табуйованою темою для дискусій. Так, іноді ми чули певні публічні натяки у ЗМІ про симпатії того чи того владики, але те було нічим у порівнянні з відвертою політичною пропагандою, що невпинним потоком полилася під час «казань» під церковними банями або ж «проповідей» з телеекранів.

Однак заява єрм. Юстина Бойка через «богохульне» інтерв’ю Ірини Магдиш про реальний клерикальний терор у Львові, здатні перевернути уявлення про незаангажованість кліру і впевнити його відвертому бажанні впливати на вибір своєї пастви. Ба більше, – реакція самопомічного бургомістра Садового взагалі скидається на молитву фарисея (Лука, 18:9-14)...

Узагалі клір неодноразово висловлював сумніви  у тому, що «Христос з Божою Матір’ю кидатиме бюлетені в скриньки...», і  «тому ми не дріматимемо, а працюватимемо, щоб кожна віруюча людина мала тверду національну позицію і вибирала патріота України, який вболіватиме за українську державність», то хочеться запитати кліриків про сенси біблійного постулату про усіляку (!) владу від Бога. Зрозуміла річ, – Церква (з великої літери) має бути національним організмом, одним із символів самоідентифікації етносу. Але це аж ніяк не означає того, що відділена від держави, вона, по-перше, почувається взагалі поза правовим полем («церква починає на цьому жирувати і зловживати страшним чином». – Ірина Магдиш), а по-друге, береться судити тих, хто відвідує храми, за політичними чи іншими переконаннями.

Певно ж, питання місця української церкви в українській державі та школі, попри свою сакральну та національну складову, містить і ложку дьогтю меркантильності кліриків. Здавалося б, пані Магдиш боронить закон, закидаючи церковникам і надто ревним у вірі освітянам надмірну присутність у школі релігійних символів. То за що тоді Садовий «м’яко натякнув» Ірині Святославівні на небажаність її особи у мерії

Відповідь одна – вибори та правовірний електорат Андрія Івановича. За великим рахунком, скандальне інтерв’ю львівської культуртрегерки – не про церкву і школу, а про провальні стратегії нинішньої команди з Ратуші щодо формування міського простору галицької столиці.

Саме цій проблематиці присвячено левову частку розмови пані Магдиш і Єкатєріни Сєргацкової. Тож самопомічний бургомістр лише використав месидж єрм. Юстина Бойка для того, щоб затулити рота надто балакливій чиновниці...

Ще одне. Закиди про «державність церкви» досі, зазвичай, часто використовували у полеміці із РПЦ, наголошуючи, що головним мотивом її непоступливості та українофобій є страх перед утратою половини парафій, а отже, загроза особливій (досі) ролі у православ’ї назагал. Але схоже звинувачення можемо адресувати й представникам чи не всіх, а особливо – домінуючих – релігійних згромаджень у самій Україні, позаяк більшість із них так і пнеться стати об’єктами особливих милостей із боку сильних цього світу.

Якщо говорити метафорами, то чимало церковних діячів не проти просунути у виборчі списки впливових партій «свого Христа», щоби скористати із можливостей причетності до влади. Але, даруйте, так не буває.

Принаймні через головну заповідь Спасителя, яку вміло оминають наші богобоязливі державні мужі, а услід за ними – й церковна братія найрозмаїтішого штибу. Наразі вона ще тішиться довірою пересічних співвітчизників, яку вже давно втратили її владні патрони. Та на все свій час, – як там в Еклезіяста – «час стоїть, минаєте ви».

Про це повідомили сьогодні, 9 жовтня, в київському часописі «День».

Як інформував «ЩЛ», звільнення Ірини Магдиш спричинило у Львові антиклерикальні настрої.

dailylviv.com

Групи шахедів у Великдень розпочали атаку по Україні з двох напрямків

У Великдень українці не дозволили вивезти за кордон поштові марки

Кабмін готує зміни у перетині кордону. Зокрема для осіб, які матимуть відстрочку

У Великдень окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)