Учасники дискусії щодо пам'ятника Андрею Шептицькому у Львові вирішили таки встановити його

22:44 13 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

Наприкінці квітня громаді міста запропонують остаточний варіант із монументом митрополиту і простором довкола нього.

«У Львові встановлять пам’ятник Андрею Шептицькому», – повідомила сьогодні, 13 березня, журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук, конкретизуючи при цьому:

«Цей тиждень у Львові проходив під іменем митрополита Андрея Шептицького. Різні середовища львів’ян обговорювали проект пам’ятника цій визначній духовній особі.

І вирішили – постамент у Львові буде і бажано цього року, але це має бути один із найкращих пам’ятників у місті, «живою» площею для спілкування. Адже внесок митрополита у Львів – неоціненний.

Історія зі встановленням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові триває понад 20 років. Ще на початку 90-х міські депутати вирішили, що у Львові встановлять постаменти Тарасові Шевченку, Михайлові Грушевському і Андрею Шептицькому. Першим двом видатним українцям пам’ятники давно стоять. І жоден із проектів не викликав такої бурхливої реакції, як ситуація із пам’ятником Андрею Шептицькому.

Рік тому створили оргкомітет зі встановлення пам’ятника, у грудні міськвиконком затвердив проект. З бюджету розвитку міста запланували виділити понад 30 мільйонів гривень на реконструкцію площі перед Святоюрським собором. А церква з пожертв вірних фінансуватиме виготовлення самого постаменту за проектом скульптора Андрія Коверка (1893-1967).

Дорогу біля собору мали б перенести. Саме це рішення і необхідність вирізати кілька дерев спричинили шквал обговорень у соціальних мережах.

Дописувачі об’єднались у групу «Врятуй сквер». Її представник Остап Походжай наголосив у коментарі «Радіо Свобода», що їхня група відстоює гідне вшанування 150-річчя митрополита Андрея Шептицького і не виступає проти встановлення пам’ятника. 

Найбільше активісти побоюються, щоб площа не була залита бетоном і не відштовхувала городян. Активісти відстоюють позицію щодо створення «живого» простору біля Святоюрського собору, де б львів’яни могли відпочивати і спілкуватись, об’єднувались довкола імені Шептицького.

Остап Походжай каже: «Для чого переносити дорогу, для чого потрібна реконструкція площі. Я за пам’ятник. Я дуже поважаю Шептицького, його постать мене просто захоплює, все те, що він робив для нас – вражає. Просто не потрібно це переводити у громіздке будівництво. 29 липня, у день народження митрополита, люди стоятимуть у гравії. Можна встановити пам’ятник у сквері чи митрополичих садах».

Пам’ятник для наступних поколінь

Упродовж семи годин представники різних середовищ львів’ян під час круглого столу висловлювали власну думку щодо пам’ятника. Зокрема, екскурсовод Ігор Лильо зауважив:

«Ми повинні розуміти, що ми всі справді хочемо покращення життя у цьому місті. Таку розмову слід було починати набагато раніше. Чому не почали цього? Бо ніхто у місті не помітив, що виросло нове покоління людей, які хочуть, щоб цей пам’ятник оцінювали ті, які будуть жити після нас. Ми його будуємо не для себе, а для тих, хто по ньому буде оцінювати нас».

Своєю чергою, координатор бойкотного руху, волонтер Олег Радик, який нещодавно повернувся із зони бойових дій, вважає: «Напруження ситуації довкола імені митрополита Шептицького дуже вигідне Кремлю, щоб протиставити і збурити львівську громаду, а тому лише за круглим столом варто шукати порозуміння».

До слова, російські медіа скористались цієї ситуацією і повідомили, що львів’яни відмовились від пам’ятника Шептицькому, мовляв, не цінять митрополита. Тому, наголосив Олег Радик, львівським активістам потрібно було відстоювати позицію щодо постаменту рік тому, ще до ухвалення проекту пам’ятника, а не спричиняти галас. Громадський активіст зазначив також:

«Провина за цю ситуацію лежить на громаді, яка раніше не втручалась у ситуацію, і на церкві, яка належно людям не пояснила концепцію пам’ятника. Це наше місто, і якщо є різні думки, то все одно має закінчитись добрим миром.

Пам’ятник буде все-таки, можливо його треба зробити іншим, можливо перенести, треба сквер облагородити. З тієї дурної ситуації, в яку ми втягнулись, треба вийти гідно, і пам’ятник має бути.

А те, що кажуть про 32 мільйони гривень, вони не врятують армію. Міський голова усунувся у критичній ситуації, бо боїться стати на чийсь бік, щоб не втратити електорат. 

Не треба ставати на якийсь бік, треба сісти за стіл переговорів і зняти напругу. На жаль, мер цього не зробив. Чим більше будемо ситуацію напружувати, тим буде гірше».

Міський голова Львова Андрій Садовий постійно говорить про те, що підтримує спорудження пам’ятника. За його словами, доречними є відкриті громадські обговорення реалізації проекту, про це він написав на своїй сторінці у «Facebook».

На сьогодні всі сторони семигодинної дискусії погодились, що пам’ятник митрополитові має бути у Львові. І найкраще було б його встановити цього року. Адже для громади важливо гідно вшанувати постать і спадщину митрополита Андрея Шептицького. Створено робочу групу з 12 осіб із різних сторін і через два тижні вона має оприлюднити спільне бачення Святоюрської площі. Наприкінці квітня громаді запропонують остаточний варіант із пам’ятником митрополиту і простором довкола нього».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів