У церкві на Львівщині увіковічили Героїв Небесної Сотні й війни на сході України

11:39 28 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Леся Межва / «Газета по-українськи»

Художник Микола Гаврилів не забув у храмі Михаїла в селі Верин і патріарха Святослава Шевчука, Віктор Ющенко та Андрія Кузьменка.

На сайті київської «Газети по-українськи» розповіли сьогодні, 28 квітня:

«У селі Верин на Львівщині в церкві Михаїла зобразили обличчя Андрія Кузьменка. Такий образ отримала фігура Івана Хрестителя на лівій стороні церкві при вході.

На картині хрещення в Йордані є також багато облич, змальованих з сучасників, – Сергія Нігояна і Юрія Вербицького з Небесної сотні, учасників АТО, Мирослава Мариновича та Бориса Гудзяка з Українського Католицького університету. Автор фресок – 55-річний художник Микола Гаврилів з Миколаєва на Львівщині – пояснив:

«У цьому немає нічого нового. Такий спосіб творення образів – це добре забуте старе. В усі часи художники підбирали собі прототипів для образів зі своїх сучасників, знайомих. Просто на сьогодні ми цих людей не знаємо. Щоби обличчя вийшло живе, його треба з когось малювати.

Є в церкві і незнайомі для більшості люди – це мої знайомі, знайомі священика, я сам, обличчя паламаря. Але вони не викликають здивування. Лише Богородицю та Ісуса Христа ні з кого не змальовую».

У церкві – близько 500 облич. На інших стінах є папи, патріарх Святослав Шевчук. А також Віктор Ющенко з дружиною та сином, яких Гаврилів намалював тут ще у 2010 році. Місцевий священик Василь Говгера розповів:

«Спочатку був задум, що обличчя в Івана Хрестителя буде змальоване з владики Мирослава Любачівського. Бо Йосип Сліпий, Любомир Гузар у нас уже є на інших зображеннях. Хоча Любачівський трохи за віком не підходив, і за характером. Але якраз у той час загинув цей молодий хлопець – Скрябін. І він, як справжній патріот, вартує того, щоби його обличчя послужило образом.

Це рішення ми прийняли спонтанно. Зранку, коли він загинув, зустрілися з художником, обговорили новини, і Микола охоче підтримав таку ідею».

Село відоме також тим, що на подвір'ї церкви є один з найстаріших в Україні дубів – йому близько тисячі років».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів