У центрі Львова не відновлюватимуть «Кульбабу»

16:15 22 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища пропонує законсервувати відкриті фундаменти костелу на площі Галицькій, виявлені під час робіт з реконструкції фонтану «Кульбаба».

Про це повідомили у вівторок, 22 жовтня, у Львівській міськраді, де також розповіли: «Консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища пропонує облаштувати на площі Галицькій, громадський простір з фонтаном, але не рекомендують відновлення «Світезянки» чи «Кульбаби».

«У червні цього року приватне підприємство «Патронат» розпочало на замовлення Галицької районної адміністрації роботи з облаштування нового сухого фонтану на місці фонтану «Кульбаба». Під час розкопок території під фонтаном виявлено «мури». Археологи та науковці спільно з’ясовували походження знахідки та мали напрацювати рішення щодо їх долі», – поінформували також у міськраді.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко зазначила: «2 жовтня, на розширеному засіданні консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища було проведено обговорення, що має бути на місці фонтану «Кульбаба» – фонтану «Світезянка» і костелу? Були присутні археологи, представники громадськості. Ми хотіли спільно визначити як нам далі рухатися по цьому об’єкту».

«Прийняті рішення – усі погодилися, що рештки-фрагменти костелу Воздвиження Чесного Хреста треба законсервувати до настання холодів і найближчим часом це буде зроблено. Далі опрацювати проект облаштування громадського простору, який охопить більшу територію. Громадський простір має бути загальнодоступним без навантаження кіосками, яких тут зараз багато», – поінформувала також Лілія Онищенко.

«У новому проекті необхідно передбачити ознакування храму в мощенні, встановити мініатюрний макет костелу з інформацією про храм і оточення. Фонтан має право там бути, але не рекомендувати відновлення «Світезянки» чи «Кульбаби». «Кульбаба» переїде в музей «Територія терору». «Світезянка» могла би бути, але ця скульптура не збереглась. Тому фонтан буде інший. Який саме – буде пропонувати проектант у контексті всього простору», – розповіла також Лілія Онищенко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів