У Львові «закрили й повернули дарувальнику» пам'ятник Юрію Кульчицькому – визнали недолугим (відео)

19:28 21 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: lv.20minut.ua

Цю акцію влаштували в суботу активісти, які пояснили, що під час розробки проекту скульптури не було враховано думку громади.


Відео: Юля Касько

Сайт «20 Хвилин» розповідає сьогодні, 21 червня, в публікації «У Львові скандалили через пам'ятник Кульчицькому»:

«Активісти, аби продемонструвати своє невдоволення пам'ятником Юрію Кульчицькому, влаштували мистецьку акцію «Закриття» 21 червня. Вони обмотали скульптуру плівкою та накинули на неї дерев'яну коробку з написом «Повернути дарувальнику».

На площі Данила Галицького зібралися ті, хто не може змиритися з встановленням пам'ятника Юрію Кульчицькому. Присутні кажуть, що під час розробки проекту скульптури не було враховано думку громади.

Тому, як пояснюють активісти, пам'ятник вийшов недолугим та без смаку. Також, за їхніми словами, Юрій Кульчицький немає жодного відношення до Львова. Відтак активісти виступають за негайне знесення пам'ятника.

– Ця скульптура зроблена не професійно. Щоб встановлювати подібні речі, потрібно збирати комісію та оголошувати конкурс на найкращий проект пам'ятника. Мої друзі-архітектори навіть близько не чули за якийсь відбір. Як на мене, пам'ятник Юрію Кульчицькому слід забрати з цієї площі, – пояснила Тереза Барабаш, львів'янка.

Біля пам'ятника кавовару зібралися не лише його противники, а й прихильники. Між ними виникла словесна перепалка. Один табір намагався пояснити, чому скульптура повинна радувати око перехожих, інший – доводив протилежне.

Коли активісти взялися замотувати Юрія Кульчицького плівкою, то прихильники пам'ятника спробували її розірвати. Однак через кілька хвилин чоловіки, попри спротив та невдоволення людей, накинули на скульптуру дерев'яну коробку.

– Я виступаю проти того, що зараз роблять ці люди. Вони кажуть, що перед нами стоїть суцільний несмак. Чому ніхто не враховує думку простих львів'ян? Я знаю багатьох людей, яким цей пам'ятник дуже подобається. Та й ви самі бачили, як часто тут зупиняються перехожі, щоб сфотографуватися на фоні скульптури, – обурилася Ірина Кикта, львів'янка.

Над діями активістів спостерігав один із скульпторів пам'ятника пан Роман. Чоловіка образила мистецька акція, яку влаштували противники скульптури. Пан Роман вважає, що вирішити долю пам'ятника мають усі мешканці Львова, а не лише групка людей.

– Я у цей пам'ятник вклав усю свою душу. Зараз він належить місту, тому львів'яни мають самі визначитися, як ним розпоряджатися, – додав пан Роман.

Нагадаємо, пам'ятник Юрію Кульчицькому був встановлений ще 22 жовтня 2013 році».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів