У Львові відсьогодні до 27 квітня – Фестиваль писанок (відео)

20:10 1 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

Як обіцяє у вівторок прес-служба ЛМР, центральну частину міста охоплять мистецькі й інтерактивні заходи.


Відео: tvzikua

Вже традиційно у передвеликодній час у Львові відбувається Фестиваль писанок. Цього року він триватиме з 1 до 27 квітня.

У рамках фестивалю відбудуться мистецькі та інтерактивні заходи, які охоплять центральну частину міста. Зокрема, на площі Ринок буде презентовано «Галерею мистецьких писанок», яка діятиме в період з 13 до 21 квітня.

Експозицію складуть більше півсотні мистецьких півметрових писанок, які були створені до фестивалю. Організаторами Фестивалю є компанія «Дік-арт», за підтримки Львівської міської ради та Львівської свічкової мануфактури.

Відвідувачі Галереї писанок зможуть долучитися до «Доброї справи». З кожного придбаного вхідного квитка 2 гривні підуть на оснащення будинку сімейного типу. Торік за рахунок благодійного збору коштів у «Галереї мистецьких писанок» було придбано два апарати киснево-синглетної терапії для Міської дитячої клінічної лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, 4.

Начальник відділу у справах дітей Львівської міської ради Ростислав Тимків наголошує: «Я сподіваюсь, що такий захід матиме позитивний результат. У Львові дуже широко люди відгукуються на такі речі, тим більше, коли це стосується дітей-сиріт. Я надіюсь, що в червні ми зможемо відкрити третій ДБСТ на вулиці Мечнікова загальною площею 250 кв. м., де ми влаштуємо 10 дітей-сиріт. Це гарна альтернатива інтернатному закладу. Дитина повинна жити в сім’ї».

У Галереї писанок поряд із експозицією діятиме і Великодня арт-майстерня. Усі охочі, дорослі і діти, зможуть взяти участь у численних майстер-класах: зробити собі писанку і дізнатися про символізм в українській традиції писанкарства, виготовити весняних пташок та інші великодні обереги, задекорувати кошик для Великодньої паски, навчитися та повправлятися у яворівському розписі.

Також у рамках фестивалю писанок реалізують арт-проект тканої писанки. Проект є досить символічним, адже ткацтво і писанкарство займають чільне місце в побуті українського народу.

Творитимуть мистецьку писанку протягом Страсного тижня. Розміщено ж її буде на площі Ринок на сам Великдень, де мешканці та гості міста зможуть досхочу милуватися Великодньою красунею.Заступник начальника управління культури ЛМР зазначила Ірина Магдиш зазначає:«Фестиваль писанок – це тільки початок Великоднього циклу, який буде мати багато локацій у Львові. Оскільки Великдень – це родинне свято, ми маємо знайти місце, де усім членам сім’ї, незалежно від віку, буде цікаво. І такими місцями будуть, наприклад, площа Ринок та музей «Шевченківський гай». Писанка – це така форма, вона універсальна, вона буває традиційною, але насправді цю форму можна заповнювати різними сенсами. Ми прийшли до ідеї, щоб зробити писанку, яка б показувала сучасні міські рухи у Львові. Також буде писанка, яку розмалюють кримські татари своїми елементами традиційної культури, буде писанка, яка символізує наше прагнення до здорового способу життя та багато інших унікальних писанок».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів