У Львові відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького у сакральному приміщенні, яке МВС не хоче повернути УГКЦ

14:31 27 серпня 2020 р.

Фото до новини

Верхні поверхи колишніх монастирських келій на вулиці Кривоноса, 1 у Львові надалі використовує університет МВС.

Музей облаштували в колишніх келіях костелу св. Казимира (вул. Кривоноса, 1), у яких проведено ремонтно-реставраційні роботи на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР. Відкриття розпочнеться у храмі Блаженного священномученика Климентія зі слова Митрополита Львівського УГКЦ Високопреосвященного Владики Ігоря.

Про це пресслужба ЛМР повідомила DailyLviv.

За інформацією управління охорони історичного середовища, ремонтно-реставраційні роботи колишніх монастирських приміщень здійснювалися на першому поверсі. Проектом було передбачено відтворення планувальної структури приміщень келій, реставрацію стін, склепінь, стель, відновлення (заміну за історичним зразком) вікон та дверей приміщень, реставрацію білокам'яних обрамувань прорізів вікон та дверей, фрагментів кам’яного мурування стін та відновлення підлог. Вартість будівельних робіт у колишніх келіях, які облаштовують під музей, становить 4,8 млн грн.

Другий проект, який управління реалізувало на вул. Кривоноса, 1, — це реставрація храму св. Климентія Шептицького.

На реставрацію фасадів храму у міському бюджеті передбачено майже 4 млн грн.

У суботу, 29 серпня, на вул. Кривоноса, 1 відкриють музей Митрополита Андрея. Розпочнеться подія о 12.00 год у храмі Блаженного священномученика Климентія зі слова Митрополита Львівського УГКЦ Високопреосвященного Владики Ігоря. А після вступних і подячних слів представників влади, директора Львівського музею історії релігії, а також директора нововідкритого музею, о. Севастіяна (Дмитруха), присутні перейдуть у каплицю Митрополита Андрея (на території музею), де владика Ігор звершить чин освячення каплиці. Опісля, гості події зможуть оглянути унікальну експозицію, де будуть представлені особисті речі праведного Митрополита Андрея. Втім, о. Севастіян підкреслює, що повністю експозицію розмістити на першому поверсі не вдасться. Верхні поверхи колишніх монастирських келій наразі займає університет МВС.

«Не всі речі будуть виставлені Митрополита Андрея. Тому що цієї площі на першому поверсі замало є. Ми зверталися і до Львівської міської ради, і до Львівської обласної адміністрації, щоб нам передали цілий церковний будинок. Адже є Закон, виданий ще Президентом Кучмою про те, що сакральні споруди повернути Церкві. А їх тут, на вулиці Кривоноса, повернули поліції, Церкві не повернули», - о. Севастіян.

Сьогодні після обіду вул.Чайковського у Львові частково закриють через концерт.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів