У Львові відкрили унікальну виставку «Торкаючись, бачу: великі українці» (оновлено)

00:05 2 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У Палаці мистецтв на вулиці Коперника експонують дванадцять скульптурних зображень.

Сьогодні у Львові представили виставку «Торкаючись, бачу: великі українці». В експозиції, що її розгорнуто у львівському Палаці мистецтв на вулиці Коперника, 17 ,– дванадцять скульптурних зображень, серед яких, зокрема, погруддя Андрея Шептицького, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди, також наших сучасників – Миколи Амосова, Володимира Івасюка, Георгія Гонгадзе та Сергія Нігояна.  Виставка розрахована, в першу чергу, на людей із вадами зору – ознайомитись з експонатами вони можуть на доторк, а також – за допомогою звукової інформації – про ту чи іншу постать

Поруч із кожною скульптурою – відповідний текст шрифтом Брайля. Керівник проекту, мета якого – підвищити рівень доступності для людей з особливими потребами до інформації про відомих людей, – викладач Академії мистецтв Василь Одрехівський. 

Це вже другий такий проект у Львові. Минулий представляли рік тому у Львівській галереї мистецтв.

Про це повідомили сьогодні, 1 листопада, в київському часописі «День». Своєю чергою, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації повідомили «Щоденному Львову»:

«У неділю, 1 листопада, у Палаці мистецтв презентували інтерактивний соціально-мистецький проект «Торкаючись, бачу: великі українці». Завдяки якому світ мистецтв став доступним для людей, які зовсім не бачать.    

«Цей проект нікого не залишить байдужим, – зазначив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка під час урочистої церемонії відкриття виставки. – Насамперед тому, що тут представлені люди, якими ми гордимося, які презентують нас у всьому світі. Окрім того, завдяки виставці люди, які по-різному бачать і відчувають світ, зможуть однаково подивитися на визначні постаті нашої історії та сьогодення. Цей проект сьогодні об’єднав усіх нас».

За словами директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христини Береговської проект «Торкаючись, бачу: великі українці» довів, що культура є доступною для усіх, а мистецтво стало інструментом пізнання світу для людей з особливими потребами. «Упродовж семи днів виставка перебуватиме у Львівському палаці мистецтв, – розповіла Христина Береговська. – Уже 8-го листопада її експонати помандрують усіма районними центрами Львівщини. Опісля з проектом матимуть змогу ознайомитися і мешканці інших регіонів України. Завершиться він у Києві».

Загалом представлено 12 скульптур величних українців. Серед них Тарас Шевченко, Іван Франко, Андрей Шептицький, Георгій Гонгадзе, Марія Заньковецька, Сергій Нігоян. До кожного бюсту долучено табличку з відповідною інформацією шрифтом Брайля та аудіозапис. Про відомих українців розповідають Джамала, Павло Табаков, Святослав Вакарчук та інші виконавці.

Розмалювали скульптури кольоровими фарбами діти з вадами слуху та мови. А люди з вадами зору, торкаючись, «побачили» визначні постаті та дізналися про них інформацію за допомогою аудіозапису. У день відкриття проект відвідало кількасот людей з особливими потребами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів