У Львові відкрили «Сквер Гідності» (відео, оновлено)

22:15 11 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Під загрозою забудови сихівчани самостійно заповнили громадський простір.

«Громада виборола в забудовників Сквер Гідності. На Сихові відкрили Сквер Гідності. Активісти та жителі мікрорайону вирішили організувати невеличке святкування в честь відкриття. Це вперше, коли самі мешканці стали ініціаторами такого рішення», – повідомили сьогодні, 11 грудня, на «Громадському телебаченні». Подробиці – в його відеосюжеті:

У Львові показали унікальний приклад – як можна самотужки змінювати місто, не чекаючи на владу. 11 грудня у місті відкрили сучасний сквер площею у три соток, який вибороли від забудовників мешканці 109-го будинку на проспекті Червоної Калини. Назвали нову територію «Сквер Гідності».

Минулого року сихівчани у районі Санта-Барбара дізналися, що біля їх будинку на невеликому майданчику навпроти 98-ї школи будуть зводити торговий центр. Обурені мешканці миттєво з'ясували, хто буде будувати, кинулися пікетувати сесію міської ради. 

Депутати відмінили рішення про забудову. Згодом люди зібрали кошти з будинку – близько 23 тисяч гривень – та встановили фігуру Божої Матері, лавки. Ініціативна група назвала себе «Кращий Сихів» та почала співпрацювати з вільними дизайнерами та урбаністами «Група 109».

Спочатку група контролювали незаконні вивіски у місті. А згодом зайнялися саме сквером. Районна адміністрація пішла назустріч людям і виділила 700 тисяч гривень на облаштування скверу. У міській раді погодили проект.

У сквері – все для вільного відпочинку людей. Не буде бордюрів, щоб могли гуляти матері з візками, люди з обмеженими можливостями, тактильна плитка – для незрячих. А ще – 16 дерев та круглі лавки для 300 осіб. Між газоном і плиткою – теж жодних бордюрів, щоб діти могли вільно бігати по траві.

«Архітектори співпрацювали з місцевими жителями, прислухалися до їх побажань, показували їм кращі європейські аналоги, – розповіла Олександра Сладкова, начальник управління будівництва та інфраструктури Львівської міськради. – Таке в місті фактично вперше. Проект – виключно ініціатива громади, міська влада лише допомогла з фінансуванням. І хоч сквер виріс фактично на конфлікті, але результати більш, ніж тішать. Багато скверів уже було втрачено через забудовників і підприємців».

Про це повідомили сьогодні, 11 грудня, в київському інтернет-видання «Gazeta.ua», де також опублікували відео й світлини з місця події.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів