У Львові відкрили перший в Україні Музей підкови (відео)

17:47 30 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

30 жовтня на кафедрі хірургії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького відкрили перший в Україні Музей підкови.


Відео: Zaxid.Net TV

30 жовтня на кафедрі хірургії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького відкрили перший в Україні Музей підкови. Колекціонери зібрали понад 300 унікальних експонатів з часів 17 століття до сьогодення.

«Наш музей – чи не єдиний у Європі за подібною колекцією, – каже Андрій Мисак, завідувач кафедри хірургії ветеринарного університету. – Зібрати всі ці експонати вдалось на основі унікальної добірки підков, зібраної ще у 30-40-х роках XX століття, визначним ортопедистом, професором Казимиром Щудловським і його батьком, який був добрим ковалем».

Експозиція Музею підків і походить з різних куточків світу. Тут є великі для ваговозів, легкі для верхових коней. Є підкови для волів, ослів та мулів.

«Найстаріша підкова у нас датована 17 століттям, вона привезена з Кавказу. Нею підковували гірських коней. Є спеціальні підкови, які колись використовувались для роботи тварин з хронічними захворюваннями чи вродженими вадами копит,сухожилків, суглобів. Маємо безшумні підкови, що використовувалися для роботи коней в містах у нічний і ранковий час. Для цього на підкову набивали товстий шнур промочений у спеціальний розчин. Це дозволяло не будити панів, коли ті ще спали. У нашому музеї є також сучасні «спеціальні черевики» для корів і коней виготовлені з міцної пластмаси», – говорить Антон Ганута, професор кафедри хірургії.

Музей підкови наразі діє як культурний заклад при університеті. Проте упорядники колекцій кажуть, що будуть звертатись до міської ради Львова аби його внесли у перелік музеїв, які варто відвідувати і туристам міста.

«Часто буває так, що туристи з закордону, хочуть подивитися щось дуже унікальне, такого, що б більше ніде не було. Наша колекція підков саме така. Тому будемо звертатися до міської ради відділу туризму, щоби таки наш заклад мали змогу відвідувати всі охочі», – додає Мисак.

Про це повідомляє в четвер в інтернет-виданні «Gazeta.ua» Вікторія Цимбіліста.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів