У Львові урочисто відкрили пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому (відео, оновлено)

19:05 29 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною запізнилися на 50 хвилин.

Сьогодні, 29 липня, у Львові урочисто відкрили пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому, 150-річчя якого сьогодні відзначають на церковному та державному рівні. Відзначити цю подію сьогодні прийшли львівські греко-католики, священнослужителі, представники влади, паломники з України та з-за кордону. На відкриття пам’ятника великому українцю приїхав і Президент Україні Петро Порошенко.

Пам’ятник Митрополиту Шептицького встановлено навпроти архикатедрального собору св.Юра. Зранку о 10-й годині у цьому храмі духовенство на чолі з Патріархом УГКЦ Святославом (Шевчуком) відправили Літургію. Потім вони спустилися у крипту, де похований Митрополит.

Урочисте відкриття монументу розпочалася із виконання Гімну України. Першим до присутніх звернувся Петро Порошенко: «Сьогодні ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам'ятник владиці – це незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів».

Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) відкриття монументу праведному Митрополитові назав історичною подією. Спроби вшанувати владику Андрея, сказав він, є невід'ємною частиною національно-визвольних змагань нашого народу, оскільки українці ще до ІІ Світової війни намагалися спорудити такий пам'ятник владиці, проте ці наміри успіхом не увінчалися.

Глава УГКЦ нагадав, що постамент у нинішньому вигляді був встановлений за життя митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії. У 1945 році пам'ятник митрополитові Андрею, як і більшість львівських пам'ятників, знищили. Ще один монумент Шептицькому авторства Сергія Литвиненка у 1935 році встановили на подвір’ї Національного музею, але і його теж знищила радянська влада.

«Багато львів’ян пам’ятають, як у 90-их роках люди приносили квіти до місць, де мають постати пам’ятники Тарасу Шевченку та Митрополиту Андрею Шептицькому. Багато хто з вас пам'ятає, як тут на площі святого Юра стояла гора з квітів і свічок та напис: «Тут буде стояти пам’ятник Митрополиту Андрею. І ось сьогодні це сталося», – наголосив Патріарх Святослав.

Після чину освячення пам’ятника митролит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) подякував всім, хто долучився до створення монументу, тим, хто поширював ідеї владики Андрея та людям, які зібралися на площі. Роботи із спорудження пам’ятника Митрополиту Андрею, як відомо, розпочалися у травні цього року.

Його автором є скульптор Андрій Коверко, проектанти – архітектори Ігор Кузьмак та Михайло Федик. Скульптура Митрополита вилита з бронзи. Її висота – 3,6 метра. 

Владика Андрей зображений у монашій рясі, підперезаний шкіряним ременем. Голова у нього трохи похилена. В одній руці він тримає хрест, іншою опирається на стелу.

Встановлення у Львові пам’ятника Митрополиту Шептицькому передувала тривала дискусія щодо доцільності витрачання коштів на його спорудження у час війни та протести активістів, які виступали проти вирубки дерев у сквері та проти реконструкції площі святого Юра.

Про це повідомили сьогодні, 29 липня, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України». Натомість у київському часописі «День» розповіли в п’ятницю:

«Сьогодні, у день народження Митрополита Андрея Шептицького, у Львові провели низку заходів із ушанування пам'яті Владики (29.07.1865 – 1.11.1944). День розпочався Архієрейською Божественною Літургією у Соборі святого Юра, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Опісля відбулися відкриття й освячення пам’ятника Андрею на Святоюрській площі.

Урочистості затрималися – духовенство і присутні на площі перед монументом миряни, котрих зібралося до 20 тисяч, чекали на прибуття Президента України Петра Порошенка та Марини Порошенко. Високі гості запізнилися майже на годину. Варто зазначити, що від самого ранку у Львові рясно дощило. Але близько 13.00, тобто на час офіційного відкриття пам’ятника Шептицькому, виблиснуло сонечко. Не дощило й упродовж наступної, очікування Президента, години. Зокрема, Президент зазначив:

«Я надзвичайно вдячний Папі Римському Франциску за те, що в 150-ту річницю народження Владики Андрея апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого Митрополита і визнала його чесноти. Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові.

Та найкращій пам’ятник Владиці – сама Незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів. Такі люди, як Митрополит Шептицький – це золотий фонд України, позаяк Владика на основі церковної структури створив прообраз національного українського організму. 

Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а віра, надія, любов залишаються з нами. І Господь Бог теж залишається з нами. Назавжди… Упевнений, що ми подолаємо усі випробування – здійсниться пророцтво Митрополита Андрея, яке він висловив у свій предсмертний час:  «Україна вивільниться ся від свого упадку і стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати іншим високорозвиненим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода  пануватимуть у ній».

Натомість Блаженніший Святослав розпочав вітальне слово до мирян так: «Безперечно, можна сказати, що історія встановлення пам'ятника Митрополитові у Львові – це історія боротьби українців за свою свободу. І змагання встановити пам’ятник Митрополитові – невід'ємна частина визвольних змагань нашого народу за свою історію, свою свідомість, церковну і національну ідентичність, за сьогодення і краще, Богом благословенне, майбутнє». 

Глава УГКЦ згадав, що у 2015-му минає 80 років від того часу, коли у Львові вперше з'явився пам’ятник Митрополитові авторства Сергія Литвиненка, який стояв у подвір'ї Національного музею, бо іншого місця йому не знайшлося. Згадав також скульптуру Владики 1932 року авторства Андрія Коверка у подвір'ї греко-католицькій академії.  Обидві скульптурні композиції були знищені, бо, за словами Глави УГКЦ, «радянська орда нищила пам'ять про великих мужів і провідників української церкви і народу». 

Блаженніший вважає місце для пам'ятника Митрополитові правильним, бо його обрав народ, приносячи квіти і свічки – рівно, як і місце монумента Кобзареві у Львові. Глава УГКЦ наголосив: «Ми бачимо бідного, вбогого монаха, підперезаного шкіряним ременем – чесноти, послуху й убогості. Ми бачимо Мойсея українського народу, який сходить зі Святоюрської гори, наче з українського Синаю, після не 40-денної, а 80-літньої молитви   і стояння перед Божим обличчям… Ми сьогодні кажемо: «Митрополите, ми йдемо за тобою, наш пророче, святителю і батьку». 

Урочистості тривають, і це велика святкова мистецька програма на площі, також – теле- і радіопрограми, присвячені Митрополитові, святкова академія та  ораторія Мирослава Волинського «Я тебе кличу» у Львівському театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

Заходи пам'яті Шептицького триватимуть й надалі – до 1 листопада, дня смерті Владики. Зокрема, завтра, 30 липня, у Національному музеї у Львові на вулиці Драгоманова, 42 відкриють меморіальну виставку «На пошану Основнику».

Про це повідомили сьогодні, 29 липня,в київському часописі «День» розповіли в п’ятницю. Своєю чергою, в також київському  інтернет-виданні «Gazeta.ua» розповіли в середу:

«Сьогодні, 29 липня, у Львові урочисто відкрили пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому. Зокрема на урочистості прилетів зі столиці президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, тож зі самого ранку у Львові були посилені заходи безпеки.

Прочанка зі Львова Анна Криненька зауважила: «Президент зачастив останнім часом до нас. Вже вдруге за місяць. Нам помолитися не можна спокійно, прилеглі до площі вулиці перекриті, прохід тільки через службу безпеки».

Безпеку у Львові забезпечують більше тисячі правоохоронців, по периметру були виставлені працівники СБУ, чергували близько 60 карет швидкої. Проходи до площі Святого Юра розмітилитурнікетами. Працювали волонтери.

Та все ж багато запрошених гостей нарікають на погану організацію. Зокрема, не всіх пропускають до VIP-зони.

Та й Президент Петро Порошенко запізнився на 50 хвилин. Церемонію з його виступу люди спостерігали за турнікетом. Зокрема він відзначив: «Кожна добра справа починається з дощу. Те, що зараз дощ, означає що ми ведемо добру справу. Впевнений, що здійснюється пророцтво Андрея. Україна найближчим часом підніметься зі свого упаду, висока культура, мир та досток буде на цій землі».

Окрім Президента, на відкриття пам'ятника до Льова з'їхались деякі нардепи – Володимир Парасюк, Єгор Соболєв, Олег Березюк, Семен Семенченко. Окрім виступу біля пам'ятника Шептицькому, промову Порошенка очікують почути в оперному театрі в 17.00. Виходу Президента до журналістів не передбачено».

Про це розповіли сьогодні, 29 липня, в інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Як інформував «ЩЛ», Президент України виступив із промовою на церемонії відкриття пам’ятника Андрею Шептицькому у Львові.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів