У Львові триває встановлення рекорду з читання поезії нон-стоп (відео, оновлено)

20:40 12 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської обласної ради

Іван Пазин вшановує пам’ять свого загиблого на війні сина й усіх полеглих у боротьбі за Україну.

«У Львові батько загиблого бійця АТО встановлює рекорд з читання поезії нон-стоп. Іван Пазин пробує встановити національний рекорд. 59-річний чоловік читатиме авторські вірші. Почав поет о 8-й ранку і має закінчити читання після 9-ї вечора. Щогодини претендент на рекорд має право на п'ятихвилинну перерву. Більшість віршів – на патріотичну тематику. Свій рекорд Іван Пазин має намір присвятити всім бійцям, полеглим в АТО, та передусім своєму синові Тарасу. 24-річний учитель історії загинув торік під Іловайськом», – повідомили сьогодні, 12 жовтня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1». Натомість у прес-службі обласної ради повідомили сьогодні, 12 жовтня, «Щоденному Львову»:

«У Львівському палаці мистецтв продовжується марафон «Для слави рідної землі!». Під час чергової технічної перерви відбувся брифінг для журналістів за участю поета Івана Пазина, представника Національного реєстру рекордів України Лани Вєтрової та начальника відділу інформації та зв’язків із громадськістю Львівської обласної ради Уляни Флишко. 

Іван Пазин розповів журналістам про свого сина: «Тарас був для мене і сином, і другом. Після моїх повернень з чергового відрядження ми часто любили з ним розмовляти. Коли Тарас прийняв рішення їхати на Схід, у мене зіграв батьківський егоїзм і я хотів його стримати. А син мені відповів: «Я не пробачу ні Вам, ні собі. Я мушу їхати. Хіба ж Ви хочете, аби повернулася «червона мітла» (цей образ поет застосовує для означення комуністичного тоталітарного режиму)? Бережіть Дмитрика (молодший син Івана Пазина, брат Тараса)». Як мені розповіли його побратими, Тарас загинув як герой, врятувавши життя своїх друзів. Цим рекордом я хочу вшанувати його пам’ять і всіх полеглих у боротьбі за Україну». 

Представник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зазначила, що пан Іван – унікальна людина, з якою легко працювати. Вона сказала: «Маючи право кожної години на п’ятихвилинну технічну перерву, він цим правом не користується. Технічними умовами передбачено, що якщо виконавець забуває слова, то йому надається 30 секунд на згадування і продовження. Якщо ж таке не відбувається, рекорд зупиняється. Ми працюємо з паном Іваном уже шість годин. Він жодного разу не збився і не зупинився. Тому є всі підстави думати, що новий рекорд сьогодні буде встановлено». 

Попередній рекорд із довготривалого безперервного читання напам’ять авторської поезії також належить Іванові Пазину. Він був встановлений у 2003 році і становив 12 годин і три хвилини.

Начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю Львівської обласної ради Уляна Флишко наголосила на тому, що коли Іван Пазин звернувся до Львівської обласної ради з пропозицією провести такий захід у рамках зініційованого головою обласної ради соціального мегапроекту «Мій тато захищає Україну!», то Петро Колодій відразу підтримав цю пропозицію. Такий захід став можливим завдяки безпосередній підтримці голови Львівської обласної ради Петра Колодія. 

Нагадаємо, що сьогодні, 12 жовтня, у Львівському палаці мистецтв, у рамках соціального мегапроекту для дітей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні «Мій тато захищає Україну!», наш земляк Іван Пазин установлює новий рекорд із довготривалого безперервного читання напам’ять авторської поезії «Для слави рідної землі!».

Своєю чергою, на 2Радіо Свобода» розповіли сьогодні, 12 жовтня:

«О 8-й годині ранку поет Іван Пазин почав у Львівському палаці мистецтв поетичний марафон, який триватиме до 21-ї години. Упродовж 13 годин чоловік читає власну поезію, щоб встановити новий національний рекорд безперервного читання напам’ять власної поезії. Цей марафон батько присвячує своєму синові Тарасові Пазину, який загинув у зоні бойових дій на Донбасі.

Будую дім небесний

Для вас, мої сини.

Він світлий є і чесний,

Не з цегли чи сосни.

А з променів ранкових

Моїх сердечних слів

Дім з чистої любові

Будую для синів.

Поет Іван Пазин із Яворівщини, що на Львівщині, напам’ять читає власні вірші, духовні, філософські, історичні, патріотичні, переважно про Україну, про ті події, які пережили українці за роки незалежності, читає поезію, присвячену мужності литовців, звучать вірші у пам’ять героїв  Небесної Сотні. Іван Пазин на Майдані був разом із сином Тарасом, який до мобілізації викладав у сільській школі історію, також писав поезію. 

Хлопець не роздумував ані хвилини, попри вмовляння батьків, – поїхав захищати рідну землю, служив у 51-й механізованій бригаді. Торік у віці 24 років Тарас Пазин загинув під Іловайськом.

Батько присвятив поетичний марафон синові, а також всім загиблим українським бійцям.  Іван Пазин повідомив: «Я хочу цей марафон присвятити своєму синочкові, знаю, що з ним зустрінусь, знаю, що йому там добре, бо він по справжньому був чесний, дуже сонячний був, у нього сонячна душа. Тут не зрозуміємо на землі, чому так відбулось». 

Згідно з правилами Національного реєстру  рекордів, поет після кожної години міг п’ять хвилин відпочивати, але 10-хвилинний перепочинок зробив лише після п’ятигодинного постійного читання. Також, згідно з правилами, якщо  учасник забуває слова, то має 30 секунд, щоб згадати. В іншому випадку, рекорд зупиняється.

Попередній рекорд із довготривалого безперервного читання напам’ять авторської поезії також належить Іванові Пазину. Він був встановлений у 2003 році і становив 12 годин 3 хвилини, але тоді чоловік не запросив представників України, щоб зафіксували рекорд. На цей раз у залі є представник Національного реєстру рекордів.

У 2003 році батька слухав і підтримував син Тарас. Сьогодні він читав поезію для нього і відчував його підтримку з неба. керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова розповіла: «Це рекорд мужності, що людина після такої трагедії знайшла у собі сили вийти на таке встановлення рекорду, присвяченого синові і всім загиблим воїнам. Сподіваюсь, що йому все вийде, що буде встановлено новий рекорд. Попередній був 12 годин і 3 хвилини. У національний реєстр вже внесено рекорд безперервного читання, але не власної поезії, а нині це авторське декламування. Тут параметри серйозніші, вдвічі більше декламував поет, дуже душевна атмосфера, близькі для кожного переживання».

Чи вдасться Іванові Пазину побити власний рекорд буде відомо о 21-й годині за київським часом».

Про це повідомили сьогодні, 12 жовтня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів