У Львові розпочнуть наступного року прокладати канатну дорогу на Високий Замок

16:45 6 листопада 2018 р.

Фото до новини

Роботи з будівництва підвісної оглядової канатної дороги на Високий Замок хочуть розпочати наступного року.

Про це повідомили у вівторок, 6 листопада, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Львівська міська рада прийняла рішення щодо намірів будівництва підвісної оглядової канатної дороги, як інвестиційного проекту без залучення коштів бюджету, для покращення доступності до парку «Високий Замок» та забезпечення можливості відкритого доступу усіх груп відвідувачів до території об’єкта світової спадщини «Львів – ансамбль історичного центру. Високий Замок і Підзамче, середмістя». Роботи з будівництва цього проекту хочуть розпочати наступного року. Наразі триває оформлення усіх необхідних документів».

«Зараз триває документальна фаза підготовки інвестиційного проекту: затверджено детальний план території, завершено основні археологічні та геодезичні дослідження, завершується підготовка історико-містобудівного обґрунтування для винесення на розгляд Міністерства культури України, завершується робота над проектами утримання та реконструкції парків «Високий Замок» та «На Валах». Крім цього, міська рада здійснює інформування Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про наміри реалізації цього проекту. Одночасно триває робота над положеннями самого інвестиційного проекту, який буде винесено на розгляд міської ради. У разі успішного завершення усіх процедур, проведення інвестиційного конкурсу, початок робіт з будівництва підвісної оглядової канатної дороги можливий у 2019 році», – поінформували також у міськраді.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла: «Всі документи підготували відповідно до рекомендацій, які є. Мінкультури надало рекомендації щодо подання матеріалів в ЮНЕСКО. Ми це все зробили, даємо в Міністерство культури, щоб вони скерували в Національну комісію. Це тривалі процедури: Міністерство культури має 30 днів для подачі в Національну комісію з моменту нашого подання. Національна комісія має 10 днів, щоб скерувати це в Комітет Світової спадщини, потім розглядає Комітет Світової спадщини».

«Напрацьована концепція прокладення канатної дороги надає можливість доброго доступу до оглядових майданчиків Високого Замку, в тому числі для маломобільних груп населення, з яких розкриваються панорами історичного центру Львова, та сприятиме кращому використанню рекреаційних можливостей парку «Високий Замок». У процесі підйому з пасажирських кабін канатної дороги під час руху забезпечується можливість огляду історичних панорам центральної частини Львова. Пропонована концепція також відповідає напрямку європейської програми доступності до об’єктів культурної спадщини, в рамках якої Європейська комісія, за участю експертів європейських комітетів ІКОМОС, проводить конкурс «Доступне місто – 2019», – поінформували також у ЛМР.

«За результатами аналізу інтенсивності пішохідних потоків запропоновано маршрут підвісної канатної дороги від північних терас парку «На Валах» до горішніх видових терас і майданчиків Високого Замку. Передбачена також можливість прокладання траси канатної дороги на перспективу – від вулиці Хмельницького на Високий Замок», – розповіли також у ЛМР.

Головний архітектор Львова Юліана Чаплінського запевнив: «Ідея будівництва з’явилась внаслідок звернення активного львів’янина Ярослава Грибальського, який пояснив потребу у такій дорозі тим, що люди з інвалідністю не мають змоги піднятись на «Високий Замок». У більшості люди з інвалідністю ніколи не були на вершині «Високого Замку». Тому було розроблено концепцію маршруту. Це однозначно новизна для України. Тому ми переймаємо іноземний досвід – зокрема, німецького міста Кобленц».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів