У Львові представили творчий доробок скульптора Івана Самотоса

17:35 16 червня 2018 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

15 червня в галереї Львівської національної академії мистецтв відбулася презентація каталога-альбома «Іван Самотос. Скульптура» та виставки з творів цього майстра.

Саме в цьому виші (тоді – Інститут прикладного та декоративного мистецтва) Іван Михайлович викладав із 1963 року. З 1991 року він був професором цього вищого навчального закладу.

Альбом, упорядниками якого є викладач кафедри графічного дизайну Михайло Царик та діти Майстра – музикознавець Наталія Самотос-Баєрлє та викладач кафедри академічного рисунку ЛНАМ Тарас Самотос, підсумовує життєвий і творчий шлях Івана Самотоса, і це понад дві сотні пам’ятників та алегоричних фігур, станкових портретів, композицій великих та малих форм.

Проректор Львівської академії мистецтв, професор Роман Яців, розповів: «Альбом готувався в кілька стадій, а його основа закладена ще за життя художника.  Після відходу Івана Самотоса 7 липня 2016 року в структуру макету були внесені доповнення, які поглибили формально-образний і смисловий ряд його багатого творчого спадку».

На презентації наголошувалося, що Іван Самотос, який був визначним скульптором і педагогом, зумів вибудувати свою, індивідуальну, лінію творчого розвитку, скерувавши її до національного ціннісного вектора через глибинні перетворення в душі, данину родинним традиціям, відповідального ставлення до рідного середовища.

Професор Яців зазначив: «Як мистець-пластик, Іван Самотос оригінально розвинув професійні настанови свого славетного вчителя Івана Севери, зіставивши їх з особистим розумінням природи духовності в гострих, експресивних формах. Завершальний цикл станкових портретів визначних сучасників він зумів потрактувати через проекцію необарокової концепції, шляхом «прочитання» формотворчого досвіду геніального скульптора XVIII століття Іоана Георгія Пінзеля. В альбомі представлено найбільш репрезентативні зразки творчості Івана Самотоса, в яких розкривається його тонка лірична натура, а з нею й вольовий характер та виразно артикульована патріотична складова його мистецького світогляду».

Про це повідомили в суботу, 16 червня, в часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів