У Львові народився Міжнародний конкурс скрипалів

12:02 12 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: lvivska.com

«Протягом двох вечорів ущерть наповнений філармонійний зал зустрічав конкурсантів».

Столична газета «Україна Молода» відреагувала в своєму сьогоднішньому номері на імпрезу у Львові публікацією Григорія Храмова «Грати першу скрипку.  У Львові народився Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси»:

«На зламі жовтня-листопада природа подарувала львів’янам теплі сонячні дні «бабиного літа», а наш краянин, скрипаль світової слави, – знаменну подію: Перший міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси (на світлині).

«Моя концертна і педагогічна діяльність, членство у журі багатьох престижних міжнародних конкурсів скрипалів переконали мене у безмежному таланті українського народу. Однак завжди мені щеміло в душі, коли я порівнював можливості молодих українських музикантів і їхніх ровесників з Європи, США чи Японії. Яка несправедливість криється у тому, що для молодих талантів з України здебільшого через фінансові причини є недоступними більшість престижних конкурсів світу!», – так пояснює маестро своє рішення заснувати у Львові престижний міжнародний конкурс молодих скрипалів.

Грають видатні, грають конкурсанти

Першим подарунком стало урочи¬сте відкриття конкурсу: після небагатослівних промов та стислої інформації про його програму на філармонійну сцену вийшли Олег Криса (голова журі) та видатний польський скрипаль, Кшиштоф Якович (віце–голова журі). З академічним камерним оркестром «Віртуози Львова» вони заграли Подвійний концерт Баха, задавши високий тон наступним дням мистецького змагання.

Перший і другий тури відбувалися у Великому залі Національної музичної академії імені Лисенка. Конкурсний виступ – не просто концерт: скрипаль гранично зібраний, намагаючись показати все, на що здатний.

А система відбору жорстка: з усіх учасників до другого туру потрапляють десять, а до третьо¬го – лише п’ять. Музиканти з різних країн, різних шкіл.

Тут не лише Київська і Львівська музичні академії, а й Московська консерваторія, Музична академія імені Нежданової, Музично-педагогічний інститут імені Іпполітова–Іванова, Моцартівський університет, Вища школа музики і танцю з Кельна (Нiмеччина), Манхеттенська та Істменська школи музики (США). Програма насичена, різнобарвна. Крім повторюваних на перших двох турах Партити Баха, каприсів Паганіні, етюдів Венявського, однієї частини концерту Моцарта, учасниками заявлено твори Бетховена і Сарасате, Баркаускаса і Прокоф’єва, Равеля і Шнітке, Гріга і Брамса, Сен–Санса й Ізаї... 

А хіба не цікаво порівняти, як грають «Музику» Івана Карабиця киянка Наталя Коляда (вихованка А. Баженова) та японка Саорі Нагасака (учениця М. Ваймана в Німеччині)? Та ось і вирішальний, третій, тур.

Протягом двох вечорів ущерть наповнений філармонійний зал зустрічає конкурсантів. У програмі – Другий скрипковий концерт Мирослава Скорика (обов’язковий для виконання) і ще один концерт – за вибором.

На сцені – Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, за диригентським пультом – Володимир Сіренко. Дуже різні вони, конкурсанти.

Подібні хіба тим, що зовсім молоді, та ще й грають одночастинний, але з багатьма нелегкими для скрипаля «порогами» твір Скорика з нотами на пульті. Усі п’ятеро «проходять дистанцію» упевнено, без збоїв, з однаковою «порцією» слухацьких оплесків. Інша річ – концерт за вибором.

Не прив’язаний до нот, виконавець «весь у музиці», його емоції легше передаються залу. У залі – музиканти, мистецтвознавці, вчителі скрипалів. З ким не поговориш – кожний відзначає: рівень першої п’ятірки безперечно високий. Визначити найкращих нелегко.

Конкурс народити – не поле перейти...

Видатний львів’янин Олег Криса – музикант зі світовим ім’ям, професор Істменської музичної школи у Рочестері (США) – вже багато років мешкає за океаном, проте свій життєвий та творчий успіх пов’язує саме з Україною. Тут, у Львові, він навчався музиці, тут познайомився зі своїм учителем – геніальним Давидом Ойстрахом. Став завідувачем кафедри скрипки Київської консерваторії та почесним професором Львівської національної музичної академії. Тож саме у мiстi Лева Олег Криса вирiшив заснувати свiй конкурс скрипалiв.

Участь у конкурсі може взяти кожен виконавець–віртуоз віком від шістнадцяти до двадцяти восьми років незалежно від громадянства. Конкурс відбуватиметься у Львові кожні три роки. Проголошено наступні етапи цього мистецького проекту: проведення Всеукраїнського конкурсу композиторів, започаткування у 2014 році в Україні Міжнародної літньої струнно-смичкової академії «Світ класичної музики» під творчим патронатом Олега Криси, створення в Україні Першої школи скрипкових майстрів.

«Не розказуй, а показуй!»

Це гасло справжнього наставника знайшло відображення і в конкурсі: Олег Криса виступив поміж турами. Його сольний концерт був благодійним: усі кошти – для підтримки скрипальського змагання.

З незмінним концерт¬мейстером (і дружиною) – піаністкою Тетяною Чекіною маестро заграв П’яту сонату Бетховена і Другу – Прокоф’єва, вальс-скерцо Чайковського, Карпатський триптих Станковича, скерцо-тарантелу Венявського. Чудовий приклад глибочезного проникнення у найяскравіші сфери скрипкового репертуару, шляхетного відтворення найтонших особливостей творчої палітри кожного з авторів.

Кульмінація музичного свята – гала-концерт лауреатів. Увертюрою звучить скрипка-соло Олега Криси. Урочисте вручення відзнак.

За краще виконання Концерту Мирослава Скорика – Маркіяну Мельниченку. Спеціальна нагорода «Перспектива» – Роману Холматову, Назарові Федюку, Ярославу Бродзею (Україна), Ган Ксі, Джiнґ Сiнґ (Китай). Дипломи кращим концертмейстерам – Денисові Яворському, Тетяні Чекіній. Спеціальні нагороди: Світлані Безотосній (Россія) – майстровий смичок Лаубах, Да Сол Джонґ – запрошення на тиждень до Львова з проживанням у готелі «Вінтаж». На згадку про Львів картина «Львівська опера» – Леву Солодовнікову.

Момент найбільшого хвилювання – оголошення переможців. Володарями другої премії стають Ї-Йон Гонґ (Південна Корея) та Лев Солодовников (Росія). А ось і лауреати першої премії Першого конкурсу скрипалів Олега Криси – Да Сол Джонґ, Маркіян Мельниченко.

– Пане Олеже, – звертаюся по завершенні вечора до голови журі, – чи нема якоїсь позаконкурсної колізії у тому, що обидва лауреати першої премії – з Істменської школи музики і їхній викладач – Олег Криса?

– То рішення журі. Це не тому, що вони мої студенти, – вiдповiдає маестро. – Вони дуже талановиті. Дівчина з Канади, хлопець з Австралії. До речі, Маркіян Мельниченко – родом зі Львова. Я радий за них і бажаю їм усього найкращого. Я дуже щаслива людина!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів