У Львові нагородили півсотні українців та поляків, які захистили пам’ятки культурної спадщини

17:57 18 квітня 2023 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук

Сьогодні у Львові дякували українцям та полякам, які з перших днів російського вторгнення брали активну участь у захисті пам’яток культурної спадщини від ймовірних руйнувань.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Професійні реставратори та волонтери отримали дипломи Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща та подарунки від Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном «POLONIKA». Загалом, відзнаки отримали понад 40 людей. Захисників пам’яток привітав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми бачимо, як поляки з різних куточків світу допомагають українцям. Такого братерства, такої підтримки, які ми маємо сьогодні від наших сусідів, ми не мали ніколи. Сьогодні нас підтримує весь цивілізований світ.

Львів, наша історична спадщина, це - діамант в світовій короні. І сьогодні ми цей діамант захищаємо. Захищаємо біля Бахмута, біля Херсону, біля Миколаєва.

Дякуючи вам, ми змогли максимально захистити пам’ятки архітектури. Від громади міста висловлюю щиру подяку кожному з вас за вашу працю»,- сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Подякувала захисникам пам’яток і радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, наголосивши, що сьогодні, 18 квітня, особлива дата - Міжнародний день пам’яток та визначних місць.

«Дякуємо усім, хто у перший день повномасштабного вторгнення став на захист наших пам’яток. Ми не знали, як це робити. Але нам допомогли. І першими, хто нам телефонував, хто підтримував, були наші друзі, з якими ми у мирні часи реставрували наші пам’ятки. Але настали інші часи, реставрація відійшла на другий план, і ми вже думали, як їх захищати. Наші реставратори і волонтери захищали пам’ятки та отримували допомогу від наших партнерів з Польщі. І сьогодні це заслужена нагорода для усіх вас», - наголосила Ліля Онищенко.

Також мер Андрій Садовий, від громади Львова, вручив відзнаку «Почесний знак Святого Юрія» директорці інституту «POLONIKA» Дороті Янішевскій-Якуб'як. Ця установа вже багато років співпрацює з мерією у сфері збереження культурної спадщини.

«З початком повномасштабних воєнних дій для нас було однозначно, що ми підтримуватимемо наших українських колег, які самі почали захищати пам’ятки. Багато наших реставраторів приїжджають й надалі в Україну. І мене тішить те, що, крім захисту пам’яток, ми не перервали реставраційних робіт. Наші спеціалісти і надалі є в Латинській катедрі, в Костелі єзуїтів, у Вірменській церкві та в церкві святого Антонія, на Янівському і Личаківському цвинтарях. Надіюся, у цьому році ми зможемо продовжити реставраційні роботи», - сказала директорка інституту «POLONIKA» Дорота Янішевска-Якуб'як.

Нагадаємо, Львів убезпечив пам’ятки культурної спадщини від можливих руйнувань, зважаючи на ракетні атаки ворога. Вітражі, скульптури, пам’ятники, вівтарі та каплиці закрили спеціальними конструкціями. Загалом захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ. Усі роботи виконувались під керівництвом реставраторів, долучались і волонтери.

Також під час війни Львів став логістичним центром, куди з-за кордону надходили матеріали для захисту пам’яток та вогнегасники. З львівської бази матеріали передавали далі - в міста і села нашої країни. 

Додамо, у Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс із 1998 р. належать до Світової спадщини ЮНЕСКО.

У Львові безцінні вітражі і скульптури огороджують щитами для захисту від можливих руйнувань

На Львівщині заховали музейні експонати від воєнних загроз

Львів отримав з Польщі два вагони захисних матеріалів для пам'яток архітектури і поділився з іншими

У Львові пам’ятник Адаму Міцкевичу і фігуру Діви Марії одягнуть у захисні конструкції

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів