У Львові – мистецька сенсація (доповнено відеосюжетом)

20:19 25 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Нею стала виставка художника Лева Скопа, який представив у галереї «Дзиґа» 365 ікон Богородиці на ґонтах (дерев’яних покрівлях) із церкви XVII століття.

Усі ці роботи митець віддав на благодійний проект задля лікування хворих дітей. Причому 365 ікон Богородиці на старій ґонті – на кожен день у році. Відтак за датою свого народження можна знайти ікону і осмислити для себе погляд Марії.

Тим паче, що жодного однакового образу Богородиці з-поміж 365. Десь сум, а десь радість, тривога, зажура, гординя, велич, диво, тепло, різні очі і різні погляди. Так як щодня у людини змінюється настрій, переживання, стан її душі, а відтак залежно від прожитого дня, немов отримуєш за свої вчинки оцінку з погляду ікони. 

У кожному образі митець, звісно, показав різні типи галичанок. Адже у культурі Західної Європи і Галичини ще у XVII столітті на образі малювалось те, що бачилось довкола, лики святих малювали з сучасників. 

Гонта – чудовий матеріал для ікони

Лев Скоп намалював свої ікони на ґонті із дерев’яної церкви Святого Юрія, що в Дрогобичі. У храмі, що внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО, замінювали стару ґонту. Але митець не міг дозволити, щоб спалили усю дерев’яну покрівлю.

«У мене вже якась параноя певно, що навіть кожну стару тріску з церкви мені шкода, я на ній малюю. Якщо вона понищена шершнем, то я клею. Коли робили ремонт у храмі, то я не міг дивитись, щоб спалили ґонту, я це носив торбами у свою майстерню і тисячами складав. Найкраще малювати на церковних кусочках, бо кожен кусочок з храму перебував у молитві роками», – каже художник. 

Митець малював серію ікон протягом року. Інколи у день виходили два-три образи або ж жодного. Каже, це залежало від внутрішнього стану, від того, що відчував зовні.

Бо для нього процес творення ікони є молитвою: «То так легко малювати, ти трошки піднімаєшся і малюєш. Гірше, коли скажеш собі, що ти вмієш малювати». Іконографічний сюжет – «Мати Божа молиться за нас» – намальований художником у стилі давньої української ікони, де відчутна національна ідентичність.

Проект Скопа – нове слово у сакральному мистецтві

Щороку галерея «Дзиґа» шукає цікавий сакральний проект для виставки на час Різдвяних свят. Проект Лева Скопа несподіваний, зауважив митець, арт-директор Влодко Кауфман.

«Нас цікавить нестандартна подача сакральної тематики. Цей проект дуже цікавий і несподіваний у тому сенсі, що тема стандартна, традиційна, проста, здавалося, як ще можна її подати, вже фантазії й немає. Але Скопу вдалося чудесно втілити мотив Богородиці і молитви у такий дивний спосіб. Це неймовірно цікава штука вийшла», – каже Влодко Кауфман. 

365 ікон Лева Скопа виставлено на благодійний аукціон. Можна придбати ікони, які номеровані на кожен день у році, у чому є і оригінальність ще й серії образів.

Тобто можна підібрати ікону за датою свого народження чи для когось з близьких у дарунок, чим і приєднатись до благодійного проекту, бо всі гроші Лев Скоп передає благодійному фонду «Крила надії» для придбання медичного обладнання для дітей, хворих на муковісцидоз, одне з найпоширеніших генетичних захворювань. На Львівщині таких діток є більше сорока. Немає більшої радості, каже український художник, коли можеш подарувати надію на життя іншій людині.

Про це журналіст зі Львова Галина Терещук інформує у середу на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів