У львівських ЗМІ - найвищий показник вживання фемінітивів - 91%

20:39 30 квітня 2021 р.

Упродовж 8-14 квітня 2021 року відбувся другий етап гендерного моніторингу журналістських публікацій. Експертна група Львівського прес-клубу проаналізувала матеріали десятьох регіональних медіа Львівщини.

Зокрема, до вибірки  потрапили чотири друковані видання («Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Ратуша») і шість інтернет-видань («Вголос», «Гал-інфо», «Дивись.info», «Zaxid.net», «Львівський портал», «Твоємісто»). Загальна кількість проаналізованих матеріалів – 1890 (184 – у друкованих, 1706 – в онлайн-медіа), пише Dailylviv.

Моніторинг проводиться з метою виявлення рівня гендерного балансу в журналістських матеріалах (співвідношення жінок і чоловіків як героїнь / героїв публікацій (тих, про кого згадують у тексті) та експерток / експертів (тих, чию думку цитують, чий коментар подають), а також наявності стереотипних образів жінок і чоловіків, використання фемінітивів на позначення посади / професії / виду діяльності жінок. Окрім цього, експертки відстежували наявність стереотипного та сексистського контенту і публікацій на гендерну тематику.

У квітні в журналістських публікаціях друкованих ЗМІ жінки як експертки з’являлися у 35% випадків, що на 10 % менше, ніж у лютому. Також дещо знизився і показник присутності героїнь до 30% (33% – у лютому). Одним із чинників, який, вважаємо, вплинув на зменшення уваги до жінок, стали події, спричинені загостренням військового конфлікту на сході України, участь у якому, відповідно, бере значно більша кількість чоловіків.

Найбільше  жінок-експерток у газетних матеріалах зафіксовано на теми волонтерства і благодійності (100%), соціальної політики (89%), розваг і дозвілля (58%), криміналу/надзвичайних ситуацій (53%). Найвищий відсоток героїнь – у публікаціях про екологію та довкілля (63%).Також жінки як героїні матеріалів значною мірою були присутні у темах спорту (44%), освіти і науки (40%), соціальної політики (33%) тощо. Найменше жінки коментували теми війни і армії (7%) і зовсім були відсутні як героїні матеріалів у темі благодійності і волонтерства (0%).

У третині випадків жінки присутні в матеріалах газет «Високий замок», «Львівська пошта» й «Експрес». У «Ратуші» про жінок ішлося в 28% випадків, а от надавали їм слово лише в 9% випадків. «Львівська пошта» і «Ратуша» стали абсолютними лідерами з використання фемінітивів (100%).

З огляду на ці дані у квітні 2021 року найбільш гендерночутливими друкованими ЗМІ (за дотриманням гендерного балансу і кількістю фемінітивів) стала газета «Львівська пошта»  (56%). Друга позиція – у газети «Експрес»» (55%).

У львівських інтернет-виданнях відсоток експерток і героїнь порівняно з лютим помітно зріс: відповідно 31% і 26% у квітні (30 і 20% - у лютому). У ролі екперток жінки лідирували у темі волонтерства (53%). Також часто думку жінок запитували, пишучи на теми соцполітики (50%), екологію (50%), культуру (49%), розваги (44%).

Найвищий показник присутності у журналістських публікаціях жінок як героїнь простежується у розважальній (52%), соціальній (44%), екологічній (38%) та культурній (37%) тематиках. Найнижчий  відсоток експерток і героїнь – у темах армії та війни (по 4%).
Першість за кількістю жінок як героїнь і експерток у квітні – у сайту «Zaxid.net» (32% експерток і 37% героїнь). А лідером з дисбалансу щодо героїнь/героїв та експерток/ експертів на користь чоловіків стало інтернет-видання «Львівський портал» (у 4 рази).

В інтернет-виданнях у квітні відсоток переважання фемінітивів над маскулінітивами є таким самим, як і у лютому - 87%.  У друкованих ЗМІ кількість фемінітивів зросла на 7% і становить 97%. Лідером у їх використанні стало інтернет-видання «Твоє місто» (98%), а найменше фемінітивів – у новинах сайту «Дивись.info» (69%).

Серед львівських інтернет-медіа гендернонайчутливішим у квітні 2021 року, вдруге поспіль, стало інтернет-видання «Твоє місто» (54%). На цій сходинці також розмістився і сайт «Zaxid.net» (54%), а найнижчий показник  рівня гендерної чутливості цього разу – у «Львівського порталу» (43%).

У квітні в матеріалах і у друкованих, і онлайн-медіа стереотипів і сексизмів не спостерігалося.

Щодо тематичних публікацій, то було виявлено два матеріали у газеті «Експрес» №15 від 15 квітня 2021 року. Зокрема, публікація під назвою"Стоп! А чому ви мене принижуєте? Чи дискримінували вас за статевою ознакою?", в якій авторка Інна Мясоїд роз’яснює, куди звертатися вразі утисків за гендерною ознакою. Також газета «Експрес» розвіює міфи про «жіночність» деяких професій у публікації "Думаєте, це робота не для чоловіків? Помиляєтесь!».

Інтернет-видання також писали на гендерну тематику. Зокрема, один матеріал опублікував сайт «Дивись.info» «Українки почали заробляти більше». На платформі інтернет-видання «Львівський портал» було зафіксовано 2 публікації: «РАДА дозволила декретну відпустку татам», «У Львові реконструюють центр допомоги жінкам». Видання «Твоє місто» теж розмістило одну інформацію про урівноваження права батька і матері на догляд за дитиною «В Україні зрівняли права жінок і чоловіків на відпустку при народженні дитини».

Загальний Індекс гендерної чутливості львівських медіа у квітні становить 51%. Це – третя позиція по Україні. Ознайомитися із цими даними (інфографіка) можна на сайті Волинського прес-клубу, а також на сторінці у Facebook.
__________________
Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних медіа України відбувається в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

dailylviv.com

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська

У Великодній понеділок громадський транспорт курсуватиме за розкладом «суботнього дня»

У росіян є план захоплення Харкова і Сум

Троє травмованих внаслідок зіткнення вантажівки «MAN» з «BMW X5»

У ЛМР закінчилися бланки посвідчень одержувачів допомоги