У львівському музеї народної архітектури і побуту реставрують експонати

16:15 4 липня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького відновлять цього року вісім об’єктів, зокрема, сім – 7 за його кошти Музею, а один за кошти бюджету розвитку Львова.

Про це повідомили в четвер, 4 липня, в прес-службі Львівської міськради. Директор Музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького Роман Назаровець розповів: «Щороку ми реставруємо в Музеї в середньому вісім об’єктів за допомогою різних технологій. Дахи двох об’єктів ми покрили драницею, хату зі села Орявчик зараз покриваємо житньою соломою, а хату зі села Оглядів – очеретом. Стоянівська церква раніше була покрита гонтою. Стараємося зберігати і об’єкти, і старі технології, щоб вони не пропадали».

Роман Назаровець також зазначив: «Цього року з бюджету розвитку Львівської міської ради спрямували 500 тисяч гривень на реставрацію Стоянівської церкви. Реставрацію інших об’єктів Музей здійснює власним коштом. На матеріали і оплату працівників йде десь до мільйона гривень».

Директор Музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького також повідомив: «Станом на сьогодні реставрується два об’єкти: хата з села Оглядів (очерет) та хата з села Орявчик (солома). Також незабаром планують розпочати роботи на вітряку села Шилівці та громадському дзвоні села Комарівка.
працюємо».

Керівник будівельно-реставраційного відділу Музею Василь Марків пояснив: ««Кожна робота є по-своєму складна і унікальна. Наприклад, починати працювати з деревом є легше, з соломою та очеретом складніше. Впродовж року ми готуємо матеріал відповідно до об’єкту, який ми плануємо реставрувати, а на літо ми починаємо реставрацію. Найскладніше працювати з очеретом та соломою, бо це є досить клопітка робота, її треба акуратно та уважно виконувати, щоб стріха простояла довгий часела Для соломи це, як показує практика, 12-13 років. Накривати очеретом є для нас унікальною та новою технологією, тому що ми ніколи ним не накривали. Ми їздили по експедиціях, запитували та вчилися в старих людей, як це робити, вже її освоїли і тепер

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів