У Львівському музеї історії релігії виставили унікальні й найстаріші експонати

18:54 25 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Львівський музей історії релігії

Із нагоди 40-річчя утворення науково-реставраційного відділу Львівський музей історії релігії відкрив виставку «Реставрація музейних цінностей».

Її відвідувачі мають унікальну можливість побачити один із найстаріших експонатів Львівського музею історії релігії – відреставровані фрагменти Острозької Біблії 1581 року,  а також срібні культові речі юдаїки та інші матеріали. Також на оглядини подано відреставровані протягом останніх десяти років роботи зі збірок фондових груп, що майже не виставляли для широкого кола глядачів. Це полотна «Св. Йосиф з Ісусом» (початок XIX століття), «Успіння Пресвятої Богородиці» Теофіла Копистинського (1901 рік), скульптури «Св. Петро», «Старозавітний святий», горельєф «Хресна дорога». Збірку графіки представлять плакати, гравюри, грамота Папи Пія-XVI. До слова, упродовж роботи науково-реставраційного відділу його фахівці дали друге життя сотням творів мистецтва.

Про це повідомили сьогодні, 25 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації. Порівняно більше розповіли про це в київській газеті «День»:

«Експозицію «Реставрація музейних цінностей» розгорнуто у Львівському музеї історії релігії, і вона присвячена 40-річчю науково-реставраційного відділу, за час існування якого сотні експонатів знайшли своє друге життя. На виставці представлені відновлені-відчищені стародруки та ікони, срібні речі та тканини, дерев’яні скульптури та архівні матеріали, які, поза сумнівом,  привернуть увагу відвідувача своїм, попри поважний вік, добрим станом.

За словами наукових співробітників ЛМІР  Олени Малюги та Ірини Цебенко, ювілейна виставка – це відреставровані упродовж останніх десяти років раритети зі збірок фондових груп, які майже не виставлялися для широкого кола глядачів. Зокрема, із групи «Живопис» представлені полотна «Св. Йосиф з Ісусом» (початок XIX століття, художник невідомий), «Успіння Пресвятої Богородиці» Теофіла Копистинського (1901); із групи «Скульптура» – «Св. Петро», «Старозавітний святий», горельєф «Хресна дорога». У збірці графіки – плакати, гравюри, грамота Папи Пія XVI. Художники виставили для огляду й тканини, і це антимінси (посвячені обруси із частинкою мощів святих на престолі в православних церквах. – Т.К.), прапор кухарів 1895 року, сорочку на тору.

Публіка може побачити також один із найстаріших експонатів ЛМІР – відреставровані фрагменти Острозької Біблії 1581 року, срібні культові речі юдаїки, інші матеріали».

Про це повідомили сьогодні, 25 травня, в київській газеті «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів