У Львівському будинку органної музики облаштують камерний зал

16:45 25 липня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У Львівському будинку органної та камерної музики тривають ремонтні роботи з покращення благоустрою.

Про це повідомили в четвер, 25 липня, в прес-службі Львівської міськради , де також розповіли: «Одним з таких етапів робіт є консервація знайдених фресок відомого майстра напрямку сецесії Яна Генрика Розена».

«У січні 2018 року новопризначена дирекція Органного залу звернулись до експертів-реставраторів, щоб обстежити стіни фойє, коридорів та вбиралень щодо наявності розписів перед запланованими ремонтними роботами. Шляхом зондування було підтверджено існування під шаром штукатурки та плитки у обох вбиральнях розписів авторства відомого майстра напрямку сецесії Яна Генрика Розена», – поінформували також у міськраді.

Заступник директора будинку органної та камерної музики Тарас Демко розповів: «Зараз в Органному залі ми відновлюємо розписи відомого художника Яна Розена. Зовсім нещодавно ми встановили, що ці розписи датують 1931 роком. Реставратори працюють дуже швидко: розпочали роботи десь півтора місяці тому та планують завершити до кінця вересня.

«Ці розписи є унікальні тим, що це третє «розенівське» місце у Львові. Його розписи є у Вірменівській церкві, церкві на вул. Винниченка і в Органному залі. Це безцінні твори мистецтва, які стануть новою родзинкою нашого залу», – розповів також Тарас Демко

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко наголосила: «Реставраційні роботи тут ведуться нашими львівськими реставраторами — Андрій Почевка і Руслана Герман. Вони є досвідченими майстрами стінопису Яна Генрика Розена, тому що саме вони протягом 11 років реставрують його стінопис у Вірменській катедрі. Реставраційні роботи завжди дорогі, а особливо тут, бо стінопис був знищений. Знизу він був замощений плиткою, а також знищений у місці, де була перегородка. Вартість цих робіт становить близько 500 тисяч гривень».

«Як зазначають в Органному залі, після року пошуків профільних ґрантів, меценатів, фахівців та подачі заявок, наприкінці червня 2019 року, розпочались реставраційні роботи. Їх проводить українсько-польська група реставраторів. Дофінансовує поточні супровідні ремонтні роботи Органний зал із власних надходжень. На цьому етапі виконано 60% робіт, завершення робіт заплановане до кінця вересня», – розповіли також у міськраді.

Директор Органного залу Іван Остапович зазначив:«Біля цих розписів ми плануємо проводити невеликі камерні концерти на 50-60 слухачів. Для камерних подій, концертів скрипки, флейти чи віолончелі це абсолютно підходяще місце, адже тут дуже хороша акустика. Ми є Львівський будинок органної і камерної музики і власне простору для камерних виступів нам бракувало».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів