У Львівській картинній галереї відкрили виставку «Батько Героя» (відео, оновлено)

14:05 10 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі облдержадміністрації, у четвер, 9 квітня, у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького презентовано соціально-мистецький проект «Батько Героя».

У прес-службі облдержадміністрації повідомили сьогодні, 10 квітня, «Щоденному Львову»:

«У четвер, 9 квітня, у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького відбулася унікальна подія – презентовано соціально-мистецький проект «Батько Героя». У виставковій залі виставлено більше двох десятків фотопортретів батьків, сини яких загинули в зоні АТО, інформують у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації.

Ідея проекту зародилася менше двох місяці тому і пройшла шлях експедиції Львівщиною до родин загиблих воїнів та художнього обрамлення у форматі фотовиставки з використанням спогадів сімей про загиблих. Основна мета цього проекту – виховання свідомих громадян, юнацтва на прикладі Героїв. Проект планують також презентувати й у інших країнах Європи, у культурних центрах при посольствах та в українських громадах».

Натомість у прес-службі Міністерства оборони України розповіли сьогодні, 10 квітня:

«У Львівській картинній галереї розпочала роботу виставка під назвою «Батько Героя», створена на основі експедиції, яку організатори провели в родинах бійців АТО. Участь у ній взяли 25 родин зі Львова та області.

На відкриття виставки зібралося чимало людей. Серед них – представники державної влади, громадських організацій, батьки та рідні загиблих Героїв, військовослужбовці гарнізону та молодь міста.

– Сьогодні у мистецькому світі є чимало виставок, присвячених різній військовій тематиці. Ми обрали тему «Батько». В експозиції на монументальних фотопортретах показано генетично закладений зв’язок між татом і сином. Батьківський біль, який бороною ліг на обличчі, – розповіла автор проекту Христина Береговська.

Зі словами подяки та співчуття до батьків та родин загиблих захисників Батьківщини звернувся начальник Академії сухопутних військ – начальник Львівського гарнізону генерал-лейтенант Павло Ткачук:

– Це великий біль та втрата для рідних і близьких. Але це велика втрата і для нас, адже чимало випускників Академії загинули у боях, захищаючи Батьківщину від агресора. Ми пишаємося ними як Героями, а пам’ять про них завжди житиме у наших серцях.

А батько загиблого героя Віктора Гурняка – Петро Гурняк – ділився емоціями так:

– Зараз молоді хлопці з патріотичним поривом у душі йдуть боронити Батьківщину. Так само і мій син, Віктор Гурняк, був пластуном, волонтером, добровольцем, він вивіз із поля бою понад 60 поранених. Я пишаюся ним. Він, як пластун, своєї присяги, честі й гордості не зламав. Із нього кожен мав би брати приклад.

Над проектом працювали львівські фотографи – Олександр Бажайкін, Микола Тис, Роксоляна Труш, Віталій Несміх і Володимир Якимів. Також музейники записали понад 60 годин відеоінтерв’ю, і разом з родинним відеоархівом змонтували фільм».

Своєю чергою, інтернет-видання «Gazeta.ua» повідомило сьогодні, 10 квітня:

«У Львівській галереї мистецтв відбулося відкриття соціально-мистецького проекту «Батько Героя». Проект присвячено родинам загиблих захисників України.

Експозицію складають двадцять п'ять панорамних монументальних чорно-білих фотопортретів батьків полеглих воїнів. Також глядачі мають змогу переглянути документальний фільм, присвячений родинам новітніх героїв.

Автори проекту поставили собі за мету виховання свідомих громадян на реальних прикладах мужності та патріотизму. Куратор проекту Христина Береговська розповіла також:

«Ми вирішили показати біль батька, показати той генетично закладений зв'язок між батьком і сином в монументальних чорно-білих фотографіях і у відеорепортажі. Коли хлопці дзвонили з АТО, то мамі вони казали, що все добре, все чудово, а батькові говорили як їм важко, як нема, що їсти, як пили воду з калюжі. Тому ми вирішили, що тато переживав більше, бо знав правду».

Організаторами мистецької акції стали Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Г. Возницького та рекламна агенція «Золоті Ідеї». У майбутньому проект «Батько Героя» буде представлено у світових культурних центрах української діаспори».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів