У Брюховичах поблизу Львова відсвяткував 10-річчя єдиний в Україні музей модерної скульптури

17:30 20 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У Музеї модерної скульптури Михайла Дзиндри, який є відділом Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, експонується понад 800 унікальних творів абстрактного мистецтва, серед яких скульптури пластичних асоціацій, абстрактні форми та рельєфні портрети.

Сьогодні, 20 травня, відзначив 10-ту річницю з дня свого заснування Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри, розташований у селищі Брюховичі поблизу Львова. З цієї нагоди перший та єдиний музей модерної скульптури в Україні відвідав й голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Керівник області висловив вітання з нагоди десятої річниці, а також Міжнародного дня музеїв. Він також відмітив величезний вклад митця Михайла Дзиндри для України, який створив свого роду унікальний музей скульптурних робіт.

У рамках урочистостей також відбулась презентація книги «Казки до скульптур Михайла Дзиндри» від дружини відомого скульптора – Софії Дзиндри. Також відвідувачі мали можливість переглянути документальний фільм «Життя та творчість Михайла Дзиндри».

Музей модерної скульптури є відділом Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Тут експонується понад 800 унікальних творів абстрактного мистецтва, серед яких скульптури пластичних асоціацій, абстрактні форми та рельєфні портрети.

Михайло Дзиндра (1921-2006) – український художник, скульптор-модерніст.

Народився в Україні в селі Демня Миколаївського району. У роки війни вчився у Львівській мистецько-промисловій школі. В 1944 році емігрував за кордон спершу у Чехословаччину, далі в Західну Німеччину, і нарешті в Америку (США). У 1991 році повернувся в незалежну Україну.

За власні кошти збудував музей (площею 1409 м²), де розмістив понад 800 перевезених зі США власних скульптур, які подарував державі. Музей розташований за адресою: смт Брюховичі, вул. Музейна, 16.

Про це повідомили сьогодні, 20 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів