Синагога у Львові руйнується через побудований поруч торгівельний центр (відео)

13:36 15 жовтня 2015 р.

Будівля синагоги на вулиці Вугільній у Львові

Будівля синагоги на вулиці Вугільній у Львові
Фото: wikimedia.org

Будівля синагоги, яка розташована на вулиці Вугільній у Львові, руйнується через побудований поруч торгівельний центр.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 15 жовтня, під час прес-конференції на тему: «Збереження юдейської дільниці в зоні ЮНЕСКО у Львові, обмеженої вулицями Федорова 23-28, Староєврейська, площею Арсенальна та синагогою «Золота Роза», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова товариства єврейської культури імені Шолом Алейхема Олександр Назар.

- Ми розташовані в синагозі на Вугільній, біля якої в 2012 році збудували торгівельний центр. Вона була і до того в незадовільному стані. Але після того, як там прибудували торгівельний центр, то порушили водовідведення. І вода потрапляє в середину, в будівлю. Зараз ми своїми силами намагаємося відвести цю воду. Впродовж двох тижнів ми вивезли 30 тонн сміття, - каже він.

За його словами, про будівництво вони дізналися тільки напередодні. Коли виявилося, що воно загрожує старій будівлі, то товариство подало в суд на управління охорони історичного середовища Львівської міської ради  

- Будівля, де розташована синагога, - пам’ятка архітектури, яка є у власності релігійної юдейської громади, і управління мало би контролювати діяльність цієї громади з догляду за цією будівлею. Суд тривав 10 місяців. І впродовж цього часу жоден з представників управління не прийшов ні на одне судове засідання. На цей момент вже є вже рішення Галицького суду стосовно бездіяльності управління охорони історичного середовища стосовно синагоги на Вугільній,- сказав Олександр Назар.

Проте, за словами Олександра Назара,таке у Львові діється не тільки з єврейською спадщиною, таке відбувається з усіма старовинними будівлями у Львові.
Його слова підтверджує юрист представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв Олеся Ковалишин.

- Маємо порушено кримінальне провадження по площі Ринок, 28 стосовно оббивання фасаду за відсутності дозволів, площа Ринок, 36 – повністю знесено пам’ятку національного значення, залишився тільки фасад. Почалися роботи з оббивання фасаду на площі Ринок, 39. Краківська-Вірменська  -проводяться роботи, коли на пам’ятці висить лише паспорт проведення археологічних досліджень. Це є абсолютно масові дійства, які не стосуються лише єврейської громади, - перелічує вона.

Директор представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв, керівник релігійної громади «Турей Загав», директор наукового центру дослідження юдаїки і квартири-музею ім.Фаїни Петрякової Мейлах Шейхет звинувачує в цьому місцеві органи самоврядування.

- Львівська міська рада та Львівська обласна рада за ті роки не зробили жодного кроку для паспортизації тих об’єктів. Відсутня документація. Ми зараз виграли судову справу про паспортизацію ділянок юдейської дільниці. В суді відповідачі нам казали: «Ви маєте претензії, але нам нема з чим порівнювати». Ми кажемо: «Є архівні документи». А нам відповідають: «Це документи неіснуючої держави». А існуюча держава в особі органу місцевого самоврядування нічого за цей час не зробила, - каже він.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів