Музиканту й співаку Святославу Вакарчуку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Львова» (відео)

17:20 1 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Лідера гурту «Океан Ельзи» удостоєно званням «Почесний громадянин міста Львова» за визначний внесок у розвиток національної культури, благодійну діяльність, активну громадянську та життєву позицію, підвищення авторитету Львова на державному й міжнародному рівнях.

Сьогодні, 1 травня з нагоди Дня міста, в міській раді Львова відбулось урочисте засідання, під час якого міський голова Львова Андрій Садовий від імені громади присвоїв звання «Почесний громадянин міста Львова» музиканту, лідеру гурту «Океан Ельзи» Святославу Вакарчуку – за визначний внесок у розвиток національної культури, благодійну діяльність, активну громадянську та життєву позицію, підвищення авторитету Львова на державному й міжнародному рівнях. Святослав Вакарчук сказав із цього приводу

«Дуже часто тримаю мікрофон в руках, але рідко хвилююсь. Сьогодні один з тих днів. По-перше, хочу подякувати міській раді, пану голові, за це рішення. Я сприймаю його не як якусь офіційну нагороду, а як підтримку усіх наших львів’ян, братів і сестер. Оскільки ви є делегована влада, то, мабуть, представляєте їхню думку. Для мене це найбільш важливо.

Я дякую усім тим, хто допоміг мені стати тим, ким я є, цьому місту, в якому я виріс і громадянином якого я завжди себе вважав, навіть до того, як став почесним, і буду вважати. Я був, є і залишуся завжди львів’янином. 

Я хочу подякувати своїй рідній школі. Тепер це лінгвістична гімназія, а тоді була школа №4, вчителям, всім моїм однокласникам, моєму рідному університету, тому що це все зробило мене тим, ким я є сьогодні, моїм батькам.

Андрій Іванович сказав сьогодні дуже правильні слова, що кожен з нас для того, щоб робити наше місто і нашу країну сильнішими, успішнішими, розвинутішими, повинен робити на своєму місці свою маленьку скромну справу. Але робити її якісно. Мабуть, це найвищі слова, які я сьогодні хочу підтримати і адресувати всім нам. 

Львів за свою понад 755-річну історію став таким не тому, що хтось з боку прийшов, зліпив і збудував його. Тому що львів’яни кожного дня, від королів Данила і Лева і до сьогоднішнього дня, робили щось для свого міста. Ці красиві будинки, які ми бачимо, колись давно будували жителі Львова; ті витвори мистецтва, якими ми гордимося, були створені львів’янами; та наука і досягнення були створені нашими жителями. Тому я хочу просто сказати вам у цей складний час, коли ми переживаємо дійсно непрості часи, що чудо ні для міста, ні для країни не приходить звідкись.

Це ми з вами кожного дня своєю маленькою скромною працею маємо наближати це чудо або робити його більш явним. Кожний на своєму місці. 

Тільки чесна якісна робота, тільки маленькі, але важливі історії персонального успіху кожного з нас дадуть в серці справжній патріотизм. Тому що патріотизм – це дуже високе і поважне слово, але воно не є ефемерним.

Найбільше ви любите те, що створили своїми руками. І я бажаю всім нам і нашому рідному місту, щоб львів’яни завжди прославляли його ще багато сотень, а, може, й тисяч років, творячи для нього славу своїми власними руками. І нехай Бог нас береже. Слава Львову! Слава Україні!.

Я до нагород ставлюсь дуже іронічно, як правило, уникаю їх. Це одна з тих небагатьох відзнак, яка для мене справді дуже важлива. Тому що я абсолютно вірю, що це відзнака від звичайних львів’ян. Вона для мене дуже дорога. Найважливіша нагорода – це визнання людей».

Вакарчук Святослав Іванович – український музикант, вокаліст, лідер гурту «Океан Ельзи», композитор, громадський діяч, заслужений артист України, кандидат фізико-математичних наук. Народився у сім’ї львівського професора Івана Вакарчука. Закінчив Львівську лінгвістичну гімназію з поглибленим вивченням англійської мови зі срібною медаллю. Два роки займався у музичній школі за класом скрипки, паралельно навчався грі на баяні.

У 1991-1996 роках навчався на фізичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. 1996 року вступив до аспірантури на кафедрі теоретичної фізики того ж університету. Друга вища освіта – економіст-міжнародник. 

Влітку 2009 року захистив дисертацію на звання кандидата фізико-математичних наук в Інституті фізики конденсованих систем НАН України.

Гурт «Океан Ельзи», завдяки творчості якого Святослав Вакарчук став відомим співаком та композитором, було створено 1994 року. Святослав став не лише організатором гурту, а й автором більшості текстів та музики й незмінним лідером «Океану Ельзи».

Після закінчення університету Вакарчук міг продовжити навчання за кордоном, але натомість обрав музичну кар’єру. За оцінкою тижневика «Кореспондент», Святослав Вакарчук входить до першої сотні найвпливовіших і найвідоміших людей в Україні.

Святослав Вакарчук як посланець доброї волі Програми Розвитку ООН для молоді в Україні бере участь у багатьох соціальних та культурних проектах. Також Вакарчук Ініціював соціальний проект «Книга творить Людину», який має привернути увагу суспільства до теперішньої ситуації у країні, де люди не надто прагнуть інтелектуально збагачуватись. Заснував благодійний фонд «Люди Майбутнього». Ініціював і профінансував встановлення у центрі Львова пам’ятника композиторові Володимиру Івасюку.

Про це повідомили сьогодні, 1 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів