Стамбульська конвенція в Україні не потрібна. Є достатньо законів, які захищають від насильства, - завкафедри УКУ

21:43 18 червня 2020 р.

Фото до новини

Ратифікація Стамбульської конвенції, яка має захистити жінок від домашнього насильства, в Україні не потрібна. В українському законодавчому полі є достатньо важелів, які захищають від будь-якого насильства не лише жінок, а будь-кого.


Відео: Львівський пресклуб

Про це сьогодні, 18 червня у відеокоментарі сказав завідувач кафедри політичних наук Українського католицького університету Юрій Підлісний.

Він уточнив, що це - документи, починаючи від Конституції і - до прийнятого кілька років тому закону про запобігання насиллю та протидію домашньому насиллю.

Сам текст конвенції, за словами Юрія Підлісного, насправді є лише декларативним документом.

- Єдина мета Стамбульської конвенції - запровадити в законодавство країн, які її ратифікують, поняття ґендер, що означає соціально культурну вигадану стать, яка нічим не підкріплена - ані генетикою, а лише свавільним вирішенням  - як я себе відчуваю, ким я себе трактую,- наголосив Юрій Підлісний.

Ця ґендерна ідеологія, вважає Юрій Підлісний, має на меті одне - просування інструментів, які будуть підривати сім’ю.

- Небезпека цього документа в тому, що мимоволі під сім'єю розуміють центр насилля, - каже завідувач кафедри.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. Про це в інтервʼю Інтерфакс-Україна розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За її словами, проєкт передбачає право України не застосовувати окремі положення Конвенції та не змінювати своє законодавство щодо інститутів шлюбу й усиновлення.

На уточнювальне запитання, чи прогнозує міністр ухвалення цього документа, вона відповіла, що, крім противників ратифікації конвенції, є велика кількість і прихильників, зокрема серед народних депутатів.

«Ми запропонували компромісний варіант з урахуванням інтересів українського суспільства. Тож сподіваємося на підтримку», — підкреслила Лазебна.

Довідка
Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) - це міжнародна угода Ради Європи щодо насильства стосовно жінок і домашнього насильства, відкрита до підписання в травні 2011 року.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів