Сьогодні у Львові відкриють виставку пам’яті автора музики Державного Гімну України

12:42 22 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Йосип Марухняк / «День»

Фотохудожник Йосип Марухняк експонуватиме в Палаці мистецтв 56 світлин, які розповідають про життя та творчість отця Михайла Вербицького.

Сьогодні у львівському Палаці мистецтв відкриють фотовиставку члена Національної спілки фотохудожників України, художника міжнародної федерації фотомитців AFIAP, члена Національної спілки журналістів України, члена СОФУ (Світове об’єднання фотографів-українців) Йосипа Марухняка «Мелодія для нації», присвячену 200-річчю від дня народження автора мелодії Гімну і 150-річчю першого публічного виконання «Ще не вмерла Україна». В експозиції на вшанування пам’яті отця Вербицького – 56 світлин, які розповідають про життя та творчість Михайла Вербицького. розповів також:

Матеріалу для формування виставки було достатньо, адже автор експозиції «Мелодія для нації». був присутній майже на усіх заходах, присвячених Михайлові Вербицькому. Фотохудожник також розповів:

«Отець Михайло Вербицький є для нас, українців, об’єднуючою постаттю – творцем Гімну, видатним композитором, якого нам ще слід відкрити, релігійною особою, інтелектуалом. Мова йде про державність, край, націю».

Йосип Марухняк додав, що намагався показати дух цієї епохи через раритети – старі церковні книжки, кадильниці, хрести, через храм, присутність споруд, через архівні матеріали. А сучасність, каже, виражав через людей, які співають гімн, «їхній трепет в очах, коли вони кладуть руку на серце…

Автор світлин пояснив також: «Так я намагаюсь показати зв’язок часу минулого і сьогоднішнього». 

Варто зазначити, що «Мелодія для нації» – вже третя персональна виставка фотохудожника із циклу «Великі ювілеї». Попередні були присвячені 200-літньому ювілею Тараса Шевченка («Тарасовими шляхами») та 200-літтю Маркіяна Шашкевича («Відлуння Маркіянових дзвонів»).

Про це інформує сьогодні, 22 березня, київська газета «День».

Як повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, фотовиставка Йосипа Марухняка присвячена 200-річчю від дня народження автора мелодії Державного Гімну України та 150-річчю першого публічного виконання пісні «Ще не вмерла Україна» і є третьою персональною виставкою фотохудожника із циклу «Великі ювілеї».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів