Скульптори у Львові заробляють гроші на надгробках. На монументальне мистецтво коштів немає

16:06 19 серпня 2015 р.

Фото до новини

Конкурс на пам’ятник мирополиту Андрею Шептицькому не виявив кращого проекту. Це ситуація, за яку львівським скульпторам мало би бути соромно.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це  сьогодні, 19 серпня, під час прес-конференція на тему:
"У Львові створять Парк сучасної скульптури. Презентація книги Ореста Голубця "Сучасна скульптура Львова", яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив професор Львівської національної академії мистецтв, доктор мистецтвознавства Орест Голубець.

- Але тут є інша складова. З однієї сторони є львівські скульптори, які дають свої проекти, з іншої сторони – є журі і є громадськість. І цілком можливо, що пробуксовує ситуація і з однієї сторони, і з другої . Тому що ті, хто відбирає, бачать певні стереотипи, а ті, хто пропонує, намагається догодити тим стереотипам, - каже мистецтвознавець.

Зараз, за його словами, у художників виникла думка про те, щоби запровадити на певний час мораторій на встановлення пам’ятників у Львові.

Участь громадськості у виборі проектів Орест Голубець вважає не завжди виправданим.
-  Громадське обговорення в нашій суспільній ситуації – це дуже складна справа. Коли суспільство перебуває більше, як півстоліття, під пресом радянської ідеології, у людей формується певний стереотип. І потім давати будь-яку ідею на громадське обговорення, на мій погляд, – це відразу цю ідею поховати. Це має робити група фахівців, які знають, що вони роблять, – каже він.

Водночас відчувається брак фахівців, наголошує Віктор Проданчук.
-    В цей важкий фінансовий час хтось пішов на цвинтар, робити надгробні пам’ятники, хтось робить камерні скульптури, щоби вони по салонах продавалися. А монументальних речей, які можна поставити, мало хто робить. Тому що немає коштів і немає, де поставити, - вважає автор ідеї створення парку сучасної скульптури Віктор Проданчук.

Нагадаємо, сьогодні у Львові ініціювали створення парку сучасної скульптури.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів