Роги достатку з трояндами можна побачити на кам'яниці вірменської родини у Львові

17:05 7 лютого 2024 р.

Фото до новини

Цьогоріч заплановано закінчити реставрацію фасадів будинку на вул. Вірменській, 21 (вул. Друкарській, 6).

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

«Торік відновили фасади пам’ятки на рівні 2-3-го поверхів. Зокрема, було відреставровано цінні архітектурні елементи будівлі. Кам’яний фасад першого поверху та вхідну браму мають відреставрувати цього року», - зазначили в управлінні охорони історичного середовища.

Зауважимо, реставраційні роботи на об’єкті розпочали у 2020 році. «У 2021 році після розкриття фасаду та засідання експертної групи консультативної ради було прийнято рішення про коригування проєктно-кошторисної документації. Автором проєкту опрацьовано коригування ПКД. На проєктно-кошторисну документацію отримано позитивний експертний звіт та погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, дозвіл ДІАМ.

Далі, на час коригування проєкту, отримання всіх відповідних погоджень та у зв’язку з початком повномасштабної війни, роботи були призупинені. Відновили їх наприкінці травня минулого року», - пояснили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Реставрує пам’ятку підрядна організація ТОВ "СпецРеставрація".

Історична довідка

Наріжний триповерховий житловий будинок № 21 на вул. Вірменській формувався протягом XVII - XIX ст., первісно, як одна споруда разом із будинком на вул. Лесі Українки, 24 (вул. Друкарська, 6а).

Колись камʼяниця з конскрипційним № 123 належала вірменській родині Ходзенкових (Ходзенковичів), її неодноразово перебудовували.

Головний фасад цієї пам'ятки виходить на вул. Вірменську. Між другим і третім поверхами є фриз, на якому — орнамент із зображенням рогів достатку, з яких виростають троянди. А в центрі — міфологічні герої Марс та Афіна, що тримають герб.  

Під вікнами другого поверху встановлені три рельєфи з німфами, що відпочивають.

До слова, вулиця Вірменська є однією з найстаріших вулиць львівського середмістя. Ця назва вперше згадана в документах 1441 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів