"Радянський Союз" живе і вицвітає в українських бібліотеках

15:11 26 вересня 2013 р.

Фото до новини

Книги з двадцяти Форумів видавців у Львові майже не потрапляють у публічні бібліотеки - немає на це ані державних, ані меценатських коштів.

Минулого тижня офіційно завершився XX Форум видавців у Львові. 360 авторів, 220 видавництв та понад 100 тисяч книг – усе це побачили відвідувачі на такому святі книги. Щоправда, такий фест обмежився  44 локаціями.  А звичайні бібліотеки, ті, що ми тепер називаємо публічними,  користають з форуму небагато – переважно роздають безкоштовні перепустки на певні його події . Принаймні так говорили у кулуарах самі працівники районних книгозбірень. Жодних поповнень фондів у цих книгозбірнях після 10-17 вересня, за словами бібліотекарів,  не очікують, бо коштів на це немає. 

За словами прес-секретаря форуму Ольги Філіпової, Форум видавців щорічно співпрацює з бібліотеками.

«Цьогоріч ми, наприклад, направимо у бібліотеки найкращі книги Форуму», - розповіла «ЩЛ» Ольга Філіпова. Звісно, що кількість таких книг залежить тільки від доброї волі видавців або щедрості меценатів. На друге сподіватися сьогодні важко. 

От і маємо ситуацію, що більше половини книг у публічних районних бібліотеках  - ще з радянських часів. При чому величезна кількість - російською мовою та з відвертою комуністичною пропагандою. 

«Основне джерело поповнення фондів бібліотек – це, звичайно, державна  та місцева підтримка, - прокоментувала «ЩЛ» начальник департаменту культури Львівської міської ради Ірина Подоляк. – Крім того, бібліотекам допомагають благодійники, підприємці, небайдужі читачі. Бібліотеки повинні  використовувати будь-яку можливість, щоб поповнити фонди».

Сучасну літературу у багатьох бібліотеках взяти просто так неможливо. Нові і популярні книги - на вагу золота. Тому, щоб почитати їх удома, доводиться нерідко залишити грошову заставу. А це як мінімум 20 гривень…

Марта Кобринович, для «Щоденного Львова».

На фото: книги про незалежну Україну можна розмістити на одному столику районної бібліотеки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів