П'ять мозаїк стануть об’єктами культурної спадщини. Імітації виключать зі списку

15:50 24 травня 2024 р.

Фото до новини

У мерії відбулось друге засідання робочої групи з питань збереження мозаїк на території Львова.

Про це інформує пресслужба ЛМР,  пише DailyLviv.com.

23 травня у мерії відбулось друге засідання робочої групи з питань збереження мозаїк на території Львова. Фахівці проаналізували частину творів із чинного переліку цінних. Так, на думку членів робочої групи, два з опрацьованих творів не є мозаїчними. Зокрема, один з них є імітацією мозаїки. А інший – керамічним оздобленням будівлі. Відтак, робоча група рекомендувала не вносити їх в оновлений перелік мозаїк, а натомість сформувати окремий список міських будівель з цінним керамічним декором.

«Йдеться про оздоблення склепіння у каплиці трьох святителів, що на вул. Руській, 7, та декор під карнизом на фасаді Академії фінансів, що на вул. Коперника, 3. Беззаперечно, ці твори є цінні і вони залишаються елементами цих будівель-пам’яток та підлягають збереженню. Але члени робочої групи звернули увагу, що це не мозаїка, а твори, виконані в іншій мистецькій техніці. Так, у каплиці трьох святителів - це імітація мозаїки, а на фасаді будівлі Академії фінансів – керамічний декор. Відтак, на думку експертів їх не слід включати в оновлений перелік мозаїчних творів. Натомість, рекомендують сформувати окремий список будівель із цінним керамічним оздобленням фасадів», - пояснила керівниця робочої групи, керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

Також визначено 5 історичних мозаїк, для яких вже можна формувати облікову документацію та готувати пакет документів для надання їм статусу об’єкта культурної спадщини. Це мозаїки  в інтер’єрах житлового будинку на вул. Лепкого, 20 та в будівлі Управління Національного банку на вул. Коперника, 4, і на фасадах храмів на вул. Бобанича «Хаммера», 3 та на вул. Лисенка, 43. А також мозаїка, що оздоблює один з гробівців на Личаківському цвинтарі.

Крім того, обговорили і дві мозаїки радянського періоду, що розміщені на фасадах школи на вул. Руфа та будівлі трамвайного депо на вул. Промисловій. На думку членів робочої групи, їх слід зберегти. Однак, станом на сьогодні немає достатньої інформації про ці твори. Відповідно, аби виготовити облікову документацію, ці мозаїки  додатково досліджуватимуть.

«Попри те, що створили їх відносно недавно – у 50-60-х роках минулого століття, на жаль, на сьогодні ми не маємо інформації навіть про авторів цих творів. Ці мозаїки, зокрема у депо, є дуже атрактивними та гарні візуально, але потребують додаткового дослідження. Будівлі радянського періоду, на яких вони розміщені, не є пам’ятками архітектури, але оздоблені мозаїкою, яку, на думку робочої групи, слід зберігати. Тому прийнято рішення звернутися в архівні установи, щоб знайти додаткову інформацію про ці об’єкти. Зокрема, потрібно мати інформацію про авторів, про техніки, про сенси та задуми, щоб ми могли правильно сформувати облікову документацію»,  - зазначила Наталія Алєксєєва.




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів