Програма культурних подій на Львівщині до 30-річчя Незалежності України

16:46 21 серпня 2021 р.

Фото до новини

З нагоди 30-ї річниці Незалежності України в області відбудеться низка культурних подій.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

21 серпня Гала-концерт української музики до Дня Незалежності України

До Дня Незалежності України солісти Львівської національної опери представлять концерт української музики. Прозвучать мелодії рідні серцю, натхненні, що чарують мотивами з перших нот.
У програмі - обробки українських народних пісень, відомі солоспіви і твори українських композиторів. https://fb.me/e/1FMoTprVL

23 серпня Музично-театралізоване дійство просто неба «Народження Незалежності».До 30-ї річниці Незалежності України, 23 серпня на площі перед Львівською оперою ви станете свідками масштабного музично-театралізованого дійства:

  • понад 200 виконавців;
  •  хори, капела бандуристів та оркестр;
  • балет, акробати і гімнасти;
  • вуличний театр на ходулях і вогняне шоу.

Історія Незалежності України буде представлена крізь призму звучання двох вражаючих творів: фрагментів з кантати «Карміна Бурана» Карла Орфа і феєрії «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича. 

Більше тут: https://www.facebook.com/lvivoperaofficial/posts/370647271168886

Події Львівської національної філармонії ім. М. Скорика

22 серпня о 19:00 концерт «Зоря України»

Учасники: Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок», Богдан Стельмах, Ірина Фаріон, Орест Цимбала, Софія Федина, Олесь Дяк та молода генерація солістів – Наталя Кончаківська, Дмитро Янівський, Вікторія Сивоус, Софія Погоріло, Божена Матвіїв, Зоряна Коновалець. У їх виконанні звучатимуть українські патріотичні пісні, авторська поезія і пісні на слова легендарної Ольги Ільків з проєкту «Повстанське танго».

23 серпня о 18:30 просто неба біля Меморіалу Героїв Небесної Сотні відбудеться концерт Духової капели Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під орудою Тараса Ленька. У їх виконанні почуємо композиції українських митців.

24 серпня о 17:00, у День Незалежності України, на Площі Музейній 1 (біля Домініканського собору), відбудеться концерт камерного складу Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, який виступить під батутою Сергія Хоровця. У програмі – твори сучасних українських композиторів.

Ці дві події відбудуться у рамках проєкту «Музика ПростоНеба» у співпраці Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, Департаменту культури ЛОДА та Львівської міської ради.

Також 24 серпня о 18:30 у селі Великі Грибовичі Львівського району відбудеться святковий концерт солістів Львівської національної філармонії ім. М. Скорика з концертною святковою естрадною програмою «Пісенне древо України». До програми увійдуть кращі пісні за роки Незалежності України.

Особливою стане подія «Присвята 30-річчю Незалежності України», що відбудеться 24 серпня о 19:00 в у духовному серці Львова – у Соборі святого Юра. У виконанні оркестру «Віртуози Львова», квартету бандуристок «Львів’янки» та дуету «Бандурна розмова» звучатиме українська музика різних епох. Подія відбудеться в рамках VIII Міжнародного музичного фестивалю «Музика в старому Львові».

Детальна інформація про події на офіційному сайті Львівської національної філармонії: https://philharmonia.lviv.ua/events/

Тематичні виставки у музеях

  1. Виставка «Символи незалежності» у Львівському історичному музеї

Виставка «Символи незалежності» продовжує цикл заходів Львівського історичного музею, присвячених 30-літтю Незалежності України.

На виставці представлені понад 200 пам’яток з фондових колекцій Львівського історичного музею, які пов’язані з національною символікою, оригінальні документи, світлини, особисті речі відомих громадсько-політичних діячів, представників духовенства. Окремі предмети демонструються вперше.

https://fb.me/e/1dC1OPLtx

  1. Виставка «Прапори України» у Львівському історичному музеї

Виставковий проєкт "Прапори України" стартував 19 серпня о 15.00 в Музеї визвольної боротьби України.

На виставці демонструватимуть прапори Української держави в різні епохи.

https://www.facebook.com/lviv.historical.museum/posts/4367708239932572

  1. Фотовиставка «Україна – країна мрій»

20 серпня, о 17:00 годині в фотогалереї Василя Пилип’юка відкрився щорічний Львівський салон художньої фотографії.
Цього разу автори присвячують виставку 30-річчю з дня проголошення Незалежності України. Експозиція налічує 100 світлин сорока семи фотохудожників і милує око та серце ніжною любов’ю до Батьківщини.

https://fb.me/e/4Ivp1gMg2

  1. Банерна виставка «30 років релігійної свободи» у Львівському музеї історії релігії.

20 серпня, у четвер, о 14 годині у Львівському музеї історії релігії презентували банерну виставку «30 років релігійної свободи». Її розмістять на площі перед Музеєм.

Організатори ставили перед собою мету показати релігійне життя Львова в роки незалежності. Виставка складається з 22 тематичних банерів, кожен з яких присвячений окремій темі. Зібрано понад 200 світлин, які розповідають про події кінця 80-х – початку 90-х років, а також сучасні фотографії львівських церков, протестантських парафій, юдейських і мусульманських громад Львова, буддистів, кришнаїтів, біблійного товариства, інші.

https://www.facebook.com/museumlvivua/posts/4262254317144471

  1. Мистецький проєкт "Історія України-Руси в постатях та образах"

24 серпня о 15 годині в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського у Львові відбудеться презентація авторського проєкту «Історія України-Руси у постатях і образах».

На виставці експонуються твори знаних художників, майстрів мистецької справи: Мирона Яціва, Володимира Гамаля, Ярослава Юзьківа, Миколи Опанащука, Василя Семенюка.

https://fb.me/e/12XIKvKrY

Виставка Йосипа Марухняка «В одвічній боротьбі» присвячена до 30-ти річчя Незалежності України

У Львівському палаці мистецтв на 2 поверсі експонується виставка світлин Йосипа Марухняка "В одвічній боротьбі".  Це світлини найвагоміших політичних подій та знакових історичних постатей, за останніх 30 років пов'язаних зі Львовом.

Фотовиставка Володимира Дубаса "Боротьба за Незалежність у фотооб'єктиві"

18 серпня на 15:00 год. в Італійському дворику (Львівський історичний музей, пл. Ринок, 6) відбулось відкриття виставки "Боротьба за Незалежність у фотооб'єктиві" відомого українського фотомитця Володимира Дубаса.

В експозиції - 56 світлин, зроблених у 1987 - 1991 роках і які розповідають про головні події цього неповторного періоду, коли мешканці Львівщини виборювали свободу для своєї країни.

https://loda.gov.ua/news?id=61341

Фестивалі

20-22 серпня  у Львові пройде 10 Міжнародний фестиваль фольклору «Етновир»

Фольклорні колективи з різних куточків світу презентують культуру своїх країн у Львові. Вражаючі виступи ансамблів, марш-паради учасників головними вулицями міста, показ народних костюмів, вечори дружби і танцювальні майстер-класи – це тільки частина дійств, які відбуваються під час «Етновиру».

Більше тут: http://www.etnovyr.org.ua/

22 серпня  Фестиваль «Bulava Fest» з нагоди 30-річчя Незалежності України

На Площі Вічевій біля Жовківського замку у неділю, 22 серпня, відбудеться перший фестиваль Львівського району - «Bulava Fest». Команди з територіальних громад змагатимуться у спортивних та силових конкурсах.

На гостей свята чекають багато цікавих розваг, танці та частування справжнім кулішем. 

https://loda.gov.ua/news?id=61335

22 серпня Міжнародний фестиваль мисливської культури “Мисливська варта”

Цьогорічний Міжнародний фестиваль "Мисливська ватра" присвятили 30-річччю Незалежності України. Він відбудеться у м. Миколаїв. Мисливські колективи з усіх куточків України та Європи зберуться задля обміну досвідом у мисливській царині, а також популяризації мисливської культури та ловецьких традицій.

https://mykolaivmr.gov.ua/item/22-serpnya-u-mykolayevi-nad-dnistrom-vidbudetsya-iii-mizhnarodnyj-festyval-myslyvska-vatra-2/

24 серпня Фестиваль духовної музики «Молитва до богородиці»

30 років поспіль за ініціативи хорової капели «Дударик» 24 серпня до Дня Незалежності України на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку відправляється Акафіст до Пресвятої Богородиці та проводиться урочистий концерт. Священнослужителі християнських церков Львова та громада міста спільно молять Богородицю про ласку і мир для української землі. А доповнюють цю молитву капела «Дударик» та львівські виконавці.

Запрошуємо всіх львів’ ян та гостей міста прийти на спільну молитву 24 серпня о 16.30 на площу перед Кобзарем. 

https://fb.me/e/1VlwcbqJ5

24 серпня Святковий концерт до Дня Незалежності України

Виконавці:

ALYONA ALYONA

KALUSH

Аркадій Войтюк

NAVKA

PATSYKI Z FRANEKA

Площа біля Національної академії сухопутних військ (вул. Стрийська) о 18:00

Вхід вільний.

https://loda.gov.ua/news?id=61373

26-29 серпня у Львові відбудеться одна з найяскравіших музичних подій року – 5-й Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt.

Він приурочений до  230 річчя з дня народження Франца Ксавера Моцарта – композитора, піаніста та диригента, життя якого було тісно пов’язане зі Львовом.

Вперше після тріумфального дебюту у Байройті у Львові диригуватиме Оксана Линів, всесвітньовідома диригентка, арт-директорка та співзасновниця фестивалю.

Більше тут https://lvivmozart.com/

27-30 серпня Фестиваль «Zaxid Fest»

Цьогоріч розпорядженням голови обласної державної адміністрації Максима Козицького Західфест включено до переліку заходів, яким буде надаватись підтримка в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності України.

Фестиваль "Zaxid Fest" проходитиме у відпочинковому комплексі "Чарівна долина" з 27 до 29 серпня. На Вас очікують неймовірні виступи музикантів на фоні розкішної природи. Кілька десятків іменитих музикантів з усього світу та шалений драйв. Під час фестивалю працюватиме наметове містечко з охороною, зарядні станції, стоянки для автомобілів. І немає значення які у вас музичні вподобання, тут знайдеться музика для кожного.

Рекордна кількість культових українських гуртів на одній сцені. Яскраве завершення літа з гуртами «Океан Ельзи», «The Hardkiss», « Один в каное», «Антитіла», «ДахаБраха», , «Latexfauna», «Крихітка», «Kazka», «Karna», «Vivenne Mort», «Фіолет», «Жадан і Собаки», «The Вйо», «Тінь сонця» та багато інших.

https://zaxidfest.com/

Інші події

Унікальний проєкту « Аrt Map Ukraine »- вишита карта України

Унікальна карта України буде експонуватись у Львові з 20 по 27 серпня. А 24 серпня, у День Незалежності України, під час урочистих святкувань, мапа буде знаходитись біля пам‘ятника Т.Г.Шевченку.

«Art Map Ukraine» - це проєкт, який об’ єднав 70 майстринь з 20 областей України і не тільки (також є учасниця з Ізраїлю, що має українське коріння) для створення вишитої рельєфної мапи нашої країни .

Вишита рельєфна мапа України складається з 70 фрагментів розміром 10*10 см. Загальний розмір полотна - 70*100 см, більше, використано 40 різноманітних технік , а також більше 40 видів матеріалів.

https://loda.gov.ua/news?id=61378

Також з нагоди 30-ї річниці незалежності України запланована низка заходів у закладах культури області (виставки, флешмоби, круглі столи, концертні програми).

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів