Польському популяризатору Львова відкрили інформаційну таблицю

16:32 10 березня 2024 р.

Фото до новини

У травні 1946 року 23-річного студента Львівської політехніки Вітольда Шолгіня разом з батьками виселили зі Львова.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com. Сьогодні, на будинку №137, на вул. Личаківській, відкрили інформаційну таблицю присвячену Вітольду Шолґіню – видатному польському архітектору, письменнику і мемуаристу, який народився і виріс у Львові, та до безтями був закоханий у рідне місто і увічнив Львів у численних студіях і спогадах. 

На відкритті були присутні Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, мер Львова Андрій Садовий, голова Личаківської районної адміністрації Юрій Лукашевський, духовенство та мешканці міста.

Біографія Вітольда Шолгіня.

Народився 11 березня 1923 року у Львові.

Здобув першу освіту у чоловічій державній школі Св. Антонія та отримав так званий «малий бакалаврат» у 6-й гімназії ім. С. Сташиця.

Під час німецької окупації займався продажем газет, а також працював кур'єром у податковій інспекції. Брав участь у редагуванні та розповсюдженні підпільної преси.

Навчався на архітектурному факультеті Львівської політехніки.

У травні 1946 року разом з батьками був виселений зі Львова. Потім продовжив навчання в Краківській політехніці, де отримав ступінь магістра архітектурної інженерії.

Працював за фахом понад 40 років. Дослужився до посади доцента в Інституті дизайну середовища у Варшаві.

Автор енциклопедії «Архітектура і будівництво», книг «Естетика міста», «Історіографія урбаністики та архітектури старого Львова», «Чудеса архітектури» та «Найдавніші краєвиди Львова».

Вітольд Шольгіня насамперед відомий як автор віршів про Львів і львів'ян, написаних як балаковою, так і літературною польською мовами. Його твори, зібрані у томах: «Krajubrazy syrdeczny», «Kwiaty lwowskie» та (в антології багатьох авторів, серед яких і Вітольд Шольгіня) «Semper fidelis», відновлюють образ старого Львова з його пам'ятками та мешканцями.

Похований на Повонзькому кладовищі у Варшаві.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів