Почаївську та Святогірську лаври Мінкульт планує повернути державі

14:42 30 липня 2024 р.

Фото до новини

Міністерство культури та інформаційної політики працює над тим, щоб повернути в державне управління низку історичних та релігійних пам’яток. Серед них Свято-Успенська Почаївська та Святогірська лаври, якими досі користується Українська православна церква Московського патріархату.

Про це розповів виконувач обов'язків міністра культури Ростислав Карандєєв в інтерв’ю Укрінформу, пише DailyLviv.com.

Як зазначає дієвець, Міністерство поставило собі за мету очистити культурний простір не лише від імперських, а й від релігійних наративів. Крім лавр активно працюють над поверненням усіх пам’яток національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігова стародавнього". Його частиною також активно користувалась єпархія УПЦ МП.

"Ми фіксуємо невідповідність умовам зберігання, спотворення об’єктів і навіть будівель. Зокрема Свято-Преображенський собор в Чернігові використовувався неохайно і ми вимушені проводити величезні роботи з відновлення внутрішньої оздоби, фресок тощо", – додав Карандєєв.

Лише в березні 2024 року із незаконного користування повернули об’єкти заповідника: побудови на території Троїцького собору, Іллінську браму та Спасо-преображенський собор. Термін оренди УПЦ МП на них закінчився ще восени 2021 року.

Свято-Успенська Святогірська лавра на Донеччині підпорядковується Київській єпархії УПЦ МП. Усі храми, крейдяні печери та інші будівлі перебувають у власності чоловічого монастиря. Статус лаври, як і права на власність російський патріархат отримав у 2004 році.

Свято-Успенська Почаївська лавра в Тернопільській області перебуває у власності УПЦ МП з 2003 року. Тоді уряд Віктора Януковича передали її в безплатне користування на 49 років.

У 2018 році Кабінет міністрів зміг повернути споруди лаври до складу Кременець-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Досі тривають роботи з повернення фактичної власності на храми до держави.

Нагадаємо, торік приміщення філії Почаївської духовної семінарії УПЦ МП повернули державі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів