Підгорецький замок у рейтинзі грандіозних, але занедбаних будівель світу

10:00 14 грудня 2020 р.

Фото до новини

Автори дослідження описали його 20-м.

Покинуті та призупинені в часі: колись грандіозні будівлі, які зараз занепали, - під таким заголовком у DailyMail опублікована 13 грудня стаття, в якій згадано 21 споруду. Підгорецький замок тут - 20-й: "Від чудових резиденцій та аристократичних маєтків до готелів та міських особняків, на цих чудових знімках зображені колись великі будівлі, покинуті та призупинені в часі. Всі вони з’являються в книзі Майкла Керрігана «Покинуті палаци». У книзі також пояснюються захоплюючі причини їх загибелі, які включають політику, банкрутство, особисті трагедії, природні та техногенні катастрофи".

Про Палац у Підгірцях, Львівська область, Україна, написано так: Підгорецький палац у Львові був побудований у 1630-х роках для відомого польського військового полководця та королівського радника Станіслава Конєцпольського (1591–1646). Пограбований та пошкоджений у Першій світовій війні, він зберігся, щоб використовуватись як санаторій, але був сильно пошкоджений пожежею у 1950-х. З моменту здобуття Україною незалежності він належав Національному художньому музею, але вони не мали ресурсів для його відновлення".

А ось як описує замок у Підгірцях Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького: 

"Підгорецький замок – один з найкращих в Європі зразків поєднання імпозантного палацу з бастіонними укріпленнями.  В ансамбль замку, крім нього, входять заїжджий двір ХУІІІ ст., костел середини ХУІІІ ст. (архітектор К.Римлянин), парк, який належить до пам’яток садово-паркового мистецтва державного значення. Будувався у 1635-1640 рр. архітектором Андреа дель Акава за участю інженера Гійома де Боплана на замовлення тодішнього власника Підгорець коронного гетьмана Речі Посполитої Станіслава Конєцпольського. Злиття стилів різних епох відбувалось так органічно, що палац сприймається як цілісний витвір високого мистецтва. 

Підгорецький палац вважався одним із найкращих в Європі. Власниками були: Конєцпольські (1635-1682), потім Собеські (1982-1720), Жевуські (1720-1865), Сангушки (1865-1939). У 1940 р. Підгорецький замок був націоналізований. Все, що там залишилося, передали у музеї м. Львова. В замоквому палаці було розташовано санаторій для лікування хворих туберкульозом. У 1956 р. палацовий корпус замку згорів. Вогнем було знищено унікальні дерев'яні різьблені стелі з живописними полотнами, а також мистецьке оздоблення інтер'єрів другого і третього поверхів. У 1997 р. замок передано в користування Львівської галереї мистецтв". 

Перший диплом кухаря у Львові видали у 1795 році

Копію завіси Львівської опери продали на аукціоні в Англії за 760 тис євро

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів