На вулиці Дорошенка у Львові буде перша в Україні «зелена зупинка» (відео)

22:35 4 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Ініціативна група молодих людей – учасників конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» – розробляє проект реконструкції зупинки на вулиці Дорошенка в «зелену», аналогів якій в Україні немає.

Зараз активісти починають збирати дозволи на будівництво та працюють над технічними моментами: архітектор розробив проект реконструкції та 3D-візуалізацію. Соціальний проект «Зелена зупинка» є кроком до боротьби із зміною клімату та покращення добробуту громади міста.

Також він покликаний популяризувати технології еко-будівництва, адже це поштовх до створення так званих садів на дахах будівель Львова. Начальник управління екології та благоустрою ЛМР Андрій Галушка розповів: «Коли молоді люди звернулись до нас, було багато різних пропозицій щодо того, що з природоохоронних заходів можна зробити у Львові. Зрештою, вибір пав на проект створення зеленої зупинки в центрі міста».

За його словами, одну з центральних вулиць обрали тому, що саме вони найбільше потерпають від тих глобальних змін клімату, в час яких ми живемо, адже там менше зелені, ніж в інших районах, і більше бруківки й асфальту. До того ж, за офіційними даним, у період 2003-2013 років середньомісячна температура повітря, порівняно з періодом 1961-1990, підвищилась на 1,1°C.

Відтак, задля мінімізації таких змін клімату, місто потребує створення якомога більшої кількості зелених зон, і прекрасним прикладом цього буде зелена зупинка. Як розповіла сама координатор проекту Анастасія Рудич, проект є – унікальним, адже станом на зараз в Україні поки не існує жодної такої зупинки.

Відтак, після створення першої, зупинятись не планують: на черзі – будівництво цілої мережі зелених зупинок. Анастасія Рудич відзначила також: «Цей проект є дуже перспективним, оскільки і у Львові, і в Україні загалом, не найкраща екологічна ситуація. До того ж необхідно враховувати глобальні зміни клімату. Ми повинні постійно боротися з цими проблемами».

А Марія Кукуніна, ще одна координатор проекту, підкреслює – така зелена зупинка повинна стати першим кроком, аби показати, що хоч одна точкова зупинка глобально не змінить мікроклімат у Львові, але якщо поширити цілу мережу таких, то можна буде досягти дивовижного ефекту. За її словами, для цього їхня проектна група зараз пише заявки на різноманітні гранти та ідейні конкурси стартапів. Також вони представлятимуть макет зупинки на «Майстерні міста», яка відбуватиметься у Львові 5-15 червня

Марія Кукуніна підкреслила: «Оскільки це соціальний проект, то грошей на його реалізацію немає, відтак, доводиться самостійно залучати інвесторів та спонсорів. Як показало наше попереднє спілкування, дуже багато людей це цікавить, особливо будівельні фірми, архітекторів, дизайнерів, тому що люди, які йдуть в ногу з часом, розуміють, що це – новітні технології, перспективні не лише для розширення бізнесу, а й корисні для покращення громадського простору. Тож підтримка є, і ми віримо, що матимемо її і в подальшому».

Приблизний мінімальний бюджет проекту реконструкції зупинки становить 20 000 грн, які необхідні для купівлі матеріалів, виконання монтажних робіт, встановлення інформаційних стендів та сонячних батарей для енергоефективності зупинки. Як розповів Тарас Загарук, ландшафтний архітектор, який розробив проект реконструкції зупинки, рослини на зупинці висаджуватимуть так звані ґрунтопокривні та сухостійні, які не потребують великої кількості вологи і розростаються, повністю закриваючи плитку.

За словами учасників проекту, від зеленої зупинки львів’яни матимуть соціальні, екологічні та економічні вигоди. Зокрема, серед соціальних: зупинка стане естетичною і декоративною окрасою, покращить психологічний стан людей, знизить психологічне загострення при стресовому навантаженні мешканців, економитиме простір і компенсуватиме забудови.

Серед екологічних вигод: зменшення ефекту теплового острова, захист даху від перегріву в спеку і від холоду взимку, поглинання рослинами з повітря вуглекислого газу і виділення кисню, зменшення пилу й диму в повітрі, захист від міського шуму. Економічні вигоди полягають у поглинанні дощової води та захисті даху від руйнування УФ-променями й механічними впливами, збільшуючи термін служби даху в чотири рази. 

Начальник відділу комунального господарства Галицької райадміністрації Микола Захарків відзначив:

«Намагаючись вкластись у мінімальні витрати, ми вирішили не будувати нову зупинку, а просто укріпити стару, задня стінка якої, до речі, є розбитою. Старий дах демонтуємо, встановимо додаткові опори, запроектуємо злив зайвої води. Площа даху, на якому розмістяться рослини, складає сім квадратних метрів м. Поверх конструкції вкладається нове перекриття», – додають координатори проекту.

Підтримує такі проекти і всіляко сприяє їх реалізації й районна адміністрація.

«Галицький район і справді потерпає від надмірної загазованості та руху транспорту. Треба починати процес відновлення. Тож ми – тільки за такі проекти, і готові надавати будь-яку необхідну допомогу активістам». 

Очікувати на початок будівництва «зеленої зупинки» можна одразу ж після отримання всіх необхідних дозволів. Про це повідомили сьогодні, 4 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів